Ağrı’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 95’nci yıl dönümü düzenlenen tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ağrı Valisi Süleyman Elban, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 95’nci yıl dönümü kapsamında makamında tebrikleri kabul etti. Valilik programının ardından Kültür ve Kongre Merkezi’nde devam eden program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı anlatan videolar izletildi. Programın devamında günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Vali Süleyman Elban, millet olarak ümidimizi hiçbir zaman yitirmememiz gerektiğine vurgu yaparak katılımcıların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Türkiye’nin son dönemlerde yaşadığı sıkıntıların 1920’li yıllarda yaşadığı sıkıntılarla kıyaslanamayacağı kadar hafif olduğunu dile getirdi. Son dönmelerde Ağrı’da ve ülke genelinde bulunan göçmenlerin durumunu hatırlatan Vali Elban, “Bizim ilimizden geçen kişiler var onları da görüyorsunuz. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Yıllarca okuruz duyarız somut olarak son 5-6 yıldan beri görüyoruz vatan ne demek ve ne kadar kıymetli bir şey. Vatanı olamayanın aslında hiçbir şeyinin olmadığını da görüyorsunuz. İnancınızı yaşayamıyorsunuz, onurunuzu koruyamıyorsunuz, aile bütünlüğünüzü sağlayamıyorsunuz. Yani yaşıyor. Dolayısıyla 1920-22 döneminde mücadeleyi yürüten ecdadımız bu şuuru iliklerine adar yaşamışlar ve bu mücadeleyi vermişler. Allah onlardan razı olsun ve merhametiyle muamele etsin inşallah” dedi.

En iyi yönetim biçiminin cumhuriyet ve demokrasi olduğunu savunan Vali Elban, “Bugün medeni diyebildiğimiz gelişmiş diye bildiğimiz ülkelin bir kısmında bile 1970-80’lerden sonra demokrasi işi oturmaya başlamış. Ama biz bugün cumhuriyetimizin 95’nci yıl dönümüzü kutluyoruz. O dönem milletlerin bir demokrasi talebi de yoktu. Hiçbir millet demokrasi ile yönetilelim ve ya böyle bir talep dile getirelim demiyordu. Birinci Dünya Savaşı ve 2’nci Dünya Savaşı’nda ki dönemler tamamen diktatörlüklerin ve despot idarelerin olduğu bir dönemdir. Ve dünya da moda da bu talepte bu, beklentide bu. Ama bizim ülkemizi kuran kurucu irade başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşçaları kararlarını o gün vermişler ve biz demokrasi ile cumhuriyet ile yönetmek istiyoruz. Bizim demokrasimizi o günden itibaren sürekli gelişmiş ve güçlenmeye devam etmiş onun içinde 15 Temmuz’da insanlarımız tankların altına yattı. Ya da silahların üzerine yürüdü. Bu vatan sevgisinin göstergesi olduğu kadar vatanın vatan olarak kurtarılıp bırakılmasında emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşçaları, gazilerimizi ve o günden bugüne kadar olan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

Program öğrencilerin tiyatro gösterimi, şiir okumasının ardından dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Programa, Ağrı Valisi Süleyman Elban, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Faruk Tekin, askeri yetkililer, kamu kurum müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.