Platformun Parlamenter Sistem İdeali vizyonu ve misyonu çerçevesinde,  ilk kez Şirintepe mahallesinde gerçekleştirdiği sıralı sohbet ve bilgilendirme toplantılarının 8. Hafta Buluşması Emek mahallesinde yapıldı.  

“Kalkınmacı demokrasinin Yolu, Katılımcı Parlamenter Sistemden Geçer”

AHPADİ tarafından yapılan açıklamada; kalkınmacı demokrasinin, katılımcı bir anlayışla hazırlanmış, eski zayıflıklarından arındırılmış, ortak aklın ürünü, özgürlükçü, demokratik, hesap ver(ebil)ir, etkin bir parlamenter sistem inşasından, güçlü parlamentodan, nitelikli parlamenterlerden geçtiğine işaret edildi. Başkanlık ya da yarı başkanlık sistemlerinin özelliklerini dahi taşımayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yerine katılımcı parlamenter sistem inşasının önümüzdeki sürecin en önemli tartışma alanını oluşturacağı, seçimlerin parlamenter sistem referandumu halini alacağı belirtilen açıklamada, siyasal rejimin değişmesi için en az 360 milletvekiline, bunun için de önümüzdeki seçimlerde güçlü bir seçmen iradesine ihtiyaç olduğu belirtildi.

Bu seçmen iradesinin sandığa yansıması için seçmenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Parlamenter Sistem arasındaki farklar konusunda ve parlamenter sistemin hayatında, refah ve konforunda sağlayacağı iyileştirmeler konusunda farkındalıklarının arttırılması için mahallerde yaptıkları çalışmaların çok faydalı geçtiğini belirten AHPADİ açıklamasında, aldıkları geri bildirimlerin de çok kıymetli olduğunu ifade edildi.

Yaptıkları görüşmelerde, Yurttaşların öncelikli sorunun hayat pahalılığı ve enflasyon olduğu ancak çıkış yolunun da demokrasiden geçtiği belirtilen açıklamada, yurttaşların sadece seçimlerde oy kullanarak egemenlik devrini milletvekillerine devretmekle yetinme istemediklerinin, seçimlerden sonra da aktif olarak yasama, yürütme ve denetleme egemenliklerini kullanmak istediklerinin, bunun sağlanması için “veto”, “geri çağırma”, “katılımcı bütçe” gibi “katılım araçları”nın uygulamaya konulmasının talep edildiğinin altı çizildi.