Eskişehir Bilecik Tabip Odası, DİSK Bölge Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu, TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu ve ALİKEV'in ortak basın açıklaması şu şekilde;

"Gezi Direnişi’nin ve bu direnişte şehrimizde katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın yaşamını yitirişinin 9.yılında tüm Eskişehirlileri direnişin coşkusuyla selamlıyoruz.

Eskişehir Bilecik Tabip Odası, DİSK Bölge Temsilciliği, KESK Eskişehir Şubeler Platformu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve ALİKEV tarafından gerçekleştirilen “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü” etkinliğimizi paylaşmak için sizlerle birlikteyiz.

2015 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü” nün temel amacı Gezi Direnişinin ruhuna sahip çıkmaktır. Bu topraklarda gerçekleştirilen bu büyük direnişin amaçladığı demokrasi, özgürlük, barış, şehirlerimize ve doğaya sahip çıkma, zorbalığın karşısında teslim olmama direncini unutmamak ve canlı kalmasına katkı sunmaktır.

Ödül töreninin amacı aynı zamanda Gezi Direnişi’nde katledilen gençlerimizi unutmama ve bir daha böyle katliamlara izin vermemek için hafızamızı canlı tutma çabasıdır.

Bildiğiniz gibi daha önce demokrasi, özgürlük, barış, laiklik vb mücadelesi veren örgüt ve kişilere ödülümüzü vermiştik. Ancak son 2 yıldır Pandemi sebebiyle ödül törenlerimizi gerçekleştiremedik ve ödüllerimizi veremedik.

2022 itibarıyla ödül törenimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Hepimizin yakından takip ettiği “Gezi Davası” yargılamaları 25 Nisan 2022 tarihinde bitirildi. Tarihte örneğine ender rastlanacak bir yargılama sürecine tanıklık ettik. Daha önce aynı yargılamalardan beraat edenlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında 18 yıla kadar uzanan cezalar verildi.

Bu dava hakkında yargılamanın başından bu yana büyük tartışmalar gerçekleştirildi. Bu tartışmaların en önemlisi de yargılama  ve verilen kararların hukuki içerik taşımadığı ve siyasi kararlar olduğu gerçeğidir. 

İktidarın kararlarını adeta yaşama geçiren mahkemenin verdiği bu cezaların hiçbir hukuki dayanağı ve toplumsal meşruiyeti bulunmamaktadır. Gezi Direnişi ve bu direnişin parçası olmuş herkes bu tarih karşısında ve toplum vicdanında tertemiz ve lekesizdir.

Siyasi iktidarın arkadaşlarımız ve Taksim Dayanışması nezdinde cezalandırmak istediği Gezi Direnişi olduğu kadar, parkına, şehrine, doğasına, tarihine sahip çıkan duyarlı halk kitleleridir. 

İktidar zorbalığına dün boyun eğmedik, bugün de boyun eğmeyeceğiz. Gezi Direnişini, Gezi Davası’nda ceza alan arkadaşlarımızı, uğruna bedeller ödediğimiz değerlerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz. 

Bu amaçlar doğrultusunda

Yargılamalar boyunca Gezi Direnişi’nin gereğinden bir adım geri atmayan, demokrasiyi, barışı, özgürlüğü mahkeme salonlarında aynı Gezi Direnişçilerinin yaptığı gibi savunan Gezi Davası Tutukluları ayrı ayrı olarak bu yılki “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri”nin sahibi olmuşlardır.

Bu doğrultuda ödüllerimizin Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye verilmesine karar verilmiştir.

2 Haziran 2022 günü saat 16’da Yunus Emre Caddesi Sanayi Sokakta basın açıklamasıyla başlayacak etkinliğimiz saat 18.00’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ödül töreniyle devam edecektir.

Tüm bu etkinliklerde Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, babası Şahap Korkmaz, abisi Gürkan Korkmaz ve Gezi Davası tutukluluklarının yakınları aramızda olacaktır.

Eskişehir’de demokrasi mücadelesi veren tüm örgütleri ve halkımızı etkinliklerde birlikte olmaya davet ediyoruz.

Şimdi her türlü kötülüğe, zorbalığa karşı “Umudu Büyütme Zamanı”dır."