Göreve geldiği ilk günden itibaren hem öğrencileri, hem velileri söyledikleri ve yaptıklarıyla şaşırtan Rektör Çomaklı, her geçen gün daha fazla sevilmeye başladı. Anadolu üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı kendine has yönetimini, üniversitedeki değişenleri ve değişecekleri şöyle paylaştı.

"Göreve geldiğimizden hemen sonra öncelikle öğrenci etkinliklerine baktık. 6-7 aktif kulüp vardı. 200'e yakın da öğrenci var. Listeyi aldık elimize. Binlerce öğrencisi ilen 200 kayıt çok ilginç. 5-6 ay neler yaptıklarına baktım. Yazın bir arkadaşla oturup çalıştık. Yönergeyi senatodan geçirip uygulamaya koyduk. Gençlere yeni kulüp açma izni verdik, destekledik. Maliye öğrencilerinin maliye kulübü bile yoktu. Öğrencilere bildirdik ve çocuklar geri dönüş yaptılar. 50'yi geçti kulüp sayısı. Faaliyetlerde 11 salon tahsis ettik. Sonradan bu çocukların önünü açtık. Çocukların yaptığı etkinlikleri ön planda tuttuk, hocaları değil. Böyle olunca da çocuklar sosyal sermaye olmaya başladı. Mesela maliye kulübü ile ilgili birkaç ay içinde büyük etkinlikler oldu. Sayıştay Başkanı geldi, Vergi Dairesi Başkanlığı gündemde. Sayı 200’den 7 bine dayandı. Bu çok güzel bir şey. ADD en son 2013’te faaliyet yapmıştı. Kulüp tekrar aktif hale geldi. Yasal zeminde aktif olarak iş yapıyorlar. Örgütün fantezisi olmasınlar. Siyasi malzeme olmadan işlerine bakıyorlar. 3'üncü ayda faaliyet sayısı 700'ü geçti.

"Geçen kız çocukları mesaj atmış bana yemeğe gelin Hocam diye. Eşime söyledim. Beraber gittik. Güzel de bir yemek hazırlamışlar. Çocukların ailesi diyor ki rektörün işi yok size mi gelsin. Aldım telefonu konuştum. Hepsi bizim çocuklarımız. Evde bakmaya kıyamıyoruz burada hepsi bana emanet. Ben onlara kıyar mıyım? Bir şey olsun istemem. Benim tek istediğim kimsenin düşüncelerine alet olmasınlar. Bir kulüp var mesela. Tiyatro yapıyorlar. Güle oynaya sanat yapıyorlar. Kulübün sayfasına bakıyorum ihraç edilen FETÖ’cülerle foto çekiliyor. Haberleri yok çocukların. Gördüm mesela geçen. PKK olsun FETÖ olsun fark ettirmeden içlerine sızmaya çalışıyorlar. Ben onları görüyorum. Müdahale ediyorum. Çocuklar bunları nerden bilsinler? Bunlar bizim çocuklarımız. Devlet uyumuyor, her şeyin farkında. İlk günden beri telefon numaramı verdim çocuklara.

Cep telefonundan müsait oldukça cevap veriyorum. Birisi geçen almış numaramı aramış. Durumum iyi değil dedi. Neler yaptığını öğrendim. Biraz borcu varmış. Arkadaşlara söyledim yardımcı oldular. Bir adam niye arar ya sahtekârlık için ya da gerçekten tutunacak bir dal arıyordur. Borçlarını ödedik. Yardımcı olduk. O yüzden cep telefonu numarasını vermenin zararı yok. Ulaşabildiğimize ulaşmaya çalışıyoruz. Özel görüşmeler gizli kalır hep bizde. Devletin görüşmeleri onun dışında bir sıkıntı yok. Bisikletle dolaşıyorum buralarda. Geçen gün ajandaları aldım ufak hediyelikleri. Kütüphaneye gittim sürpriz yapıp onları çalışan öğrencilere verdim. Sosyal medyadan mesaj geldi hocam biz yokken gelmişsiniz diye.

Geçen sene bedelli askerlikle ve yaz okulundan dolayı öğrenci sayısının düşeceğini tahmin ediyorduk. Stratejik plan yaptık ve öğrenci kaybını engelledik. 750 bine düşeceği beklenirken turnelerle, Avrupa’daki arkadaşlarla temasla reklamla 1 milyon 50 bine çıktı sayımız. Yaz Okuluna 200 bin kişi başvurdu. Balkan programı oluşturduk. Moldova’ya gittik. Özellikle Türk kökenlilere gidiyoruz. Afganistan'a gittik, Özbek Türklerine mesela. Biraz balkanlara el attık. Sosyal medya hesapları üzerinden çalışmalar yapılıyor ve Avrupa’da yüksek lisans programlarını tamamen doldurduk. En çok işletmeye talep var. Kıbrıs'ta uzun süre sonra tören yaptık. Yine aynı şekilde çalışmalarımızı Köln’de de arttırdık.

Sodigem pilot olarak Eskişehir’i seçti. Sosyal medya nedir? Zararı, yararı bunlara çocuklara anlatıyoruz. Anasam var mesela. Yaptığı bir çalışma: PKK ile hafıza tazeleme çalışmaları. Fransızca Arapça, Çince, Rusça çoğu dilde bastık talep gördü. Biz PKK’yı anlatmadık. Masum gösterdikleri PKK’yı yaptığı terör eylemleri ile hatırlattık. Bu kitapta kimler nerede öldürüldü, patlamalar ele alınıyor. PKK’nın kabul ettikleri eylemler bunlar. Komünisttir solcudur bunlar sorun değil ama terör yandaşı olursa bunu masum karşılamamak gerekir.

anadolu üniversitesi rektörlük ile ilgili görsel sonucu

Bir şeyin doğru olduğuna inanıyorsak yapıyoruz. Yanlışsa oturup istişare edip düzeltmeye çalışırız. Bizleri Devlet yetiştirdi neticede. Mesele sadece muhalefet olmak değil. O yüzden yaptığımız çalışmaları da bilimsellikten çıkartmıyoruz. Anasam Sodigem sonrasında kadınlar üstünde çalışmalar yapıyoruz. Herkesi ilgilendiren konular bunlar. Toplumsal bakışı yansıtan bilimsel unsurlar her zaman daha iyidir bu konuda. Bu konuyla ilgili bir sürü protokol yaptık. Mesela donanma ile protokolümüz var. Eskişehir de deniz yok ama bunu da yaptık. İlk kez donanma ile bir üniversite çalışıyor. Burası güçlü güzel bir üniversite. Bizim tek dediğimiz örgütsel yapının mezesi olmasınlar hocalar da dâhil. Burası akademi. Sınırlar bilinsin. Herkes güzelce eğitimi alsın. Hocalarda da durum aynı. Zamanında çok vardı. Devletten maaş alıyor, örgüt propagandasını yapıyorlar. Burada 2200 yıllık örgüt var, devlet var. Örgütsem ben örgütüm devlet olarak. Siz kimsiniz? Devlet memurluğu çok kutsal bir şey. Kimi sınırı kimi öğrencileri kimi de güvenliği teslim almış. Görevini herkes düzenli ve en iyi şekilde yerine getirmeli.

Youtube haber kanalı açıyoruz. Planlamasını yapıyoruz. Sosyal medyaya yön veriyoruz. Sosyal medya bir iletişim biçimidir. Bu ülke bunu kullanıyor şu an. Sosyal Medya anlamında Anadolu üniversitenin uyku modunu kaldırmamız lazım. Eski dönemle karşılaştırıyoruz, biraz gelişme var. Sosyal medyadan bunu hareketlendiriyoruz. Bir yılda neredeyse üç etkinlik düştü bir güne. İnstagramda biz 1. Sıradayız, Boğaziçi ise 2.sırada.  Üniversite olarak her şeyi hızlandırdık.

Mesela sınavları 5 günde okuduk. Olan ÖSYM'ye oldu. Kişiye özel kayıt üretiyoruz artık. Kaç sınava girecekse ona göre çıkartıyoruz. Son sınavı dijital şekilde yaptık. Biraz zor bir değişim olmasına rağmen buna değdi. Hem ekonomik olarak hem de zaman olarak iyi oldu. Önceden kişi sınav kâğıdına gidiyordu şimdi sınav kâğıdı kişiye gidiyor ve aday gireceği bölgeyi kendisi seçiyor. Şikâyet bize çok düşük oranda geliyor. Onlar da haklı tabi ki. Arada sistemsel hatalar oluyor. Bu eleştiriler de bizi geliştiriyor. Eleştirenlerin olması da iyi. Sosyal medya da 09.00 -17.00 arasında canlı destek sistemimiz var. Yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bundan 10 sene sonra bizim destek olduğumuz bu çocuklar da bizim torunlarımıza destek olacaklar. Biz de elimizden geldiğince vicdani sorumluluk olarak yardımlarda bulunuyoruz. Yoksa sosyal medyadan özel mesajlara cevap vermezsek de kimsenin bir şey dediği yok. Ama bu çocuklar bizim çocuklarımız. Ana babaların bize emaneti. Bir sorunu çözmek için illaki dilekçe vermeleri gerekmiyor.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Ertan Şafak Çomaklı, Bu çocuklar hepimizin çocuğu ve ülkemizin geleceği. Biz onlara ne kadar güzel şeyler sunarsak onlarda ülkemiz için güzel şeyler yaparlar diyerek sözlerini tamamladı.