ORGAN TİCARETİ YAPAN YABANCI UYRUKLULAR YAKALANDI!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden verilen bilgilere göre; Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerinin, resmî belgede sahtecilik yaparak organ ve doku ticareti suçlarına yönelik çalışmalarda yabancı uyruklu bazı kişilerin Türkiye’de yasa dışı organ nakli yapmaya çalıştıklarını tespit ettiği belirtildi.

"14 YILLIK ARKADAŞIZ" DEDİLER

Organ ve doku ticaretine ilişkin ilk olay 7 Mart'ta meydana geldi. Suriye uyruklu 2 kişi, 14 yıllık arkadaş olduklarını beyan ederek böbrek nakli için özel bir hastaneye başvurdu. Sunulan belgelerinin sahte olabileceği değerlendirilince durum polise bildirildi. Yapılan araştırmalarda; söz konusu iki kişinin birbirini tanımadıkları, sosyal paylaşım sitesi üzerinden aracı vasıtasıyla tanıştıkları, evrakların aracı tarafından sahte olarak düzenlendiği ve anlaşmanın aracıya bin 500 dolar, böbrek vericisine de 10 bin dolar ödenmek üzere yapıldığının belirlendiği açıklandı. Böbrek alıcısı Suriye uyruklu F.M., böbrek vericisi Suriye uyruklu A.B. ve aracı Ürdün uyruklu M. A. A. H. isimli kişiler yakalanarak gözaltına alındı. Suriye uyruklu 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Ürdün uyruklu şüpheli ise tutuklandı.

KENDİLERİNİ DAYI-YEĞEN OLARAK TANITTILAR

İkinci olay ise 9 Mart’ta yaşandı. Bir ay önce Türkiye’ye gelen Rusya uyruklu bir kişi, böbrek nakli olmak için özel bir hastaneye müracaat etti. Taraflar hastaneye sundukları evraklarda kendilerini dayı-yeğen olarak beyan etti. Evrakları kontrol eden polisler, kişilerin birbirleriyle akrabalık bağı bulunmadığını belirledi. Yapılan incelemelerde evraklarının da sahte olduğu tespit edilen böbrek alıcısı Rusya uyruklu J.B. ile verici Kazakistan uyruklu M.B. gözaltına alındı. Bu kişilerin de 10 bin dolar karşılığında anlaştıkları ve nakil işlemiyle ilgili Ukrayna uyruklu bir kişiye aracılık ücreti olarak 3 bin dolar ödeme yaptıkları tespit edildi. Şüphelilerin sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandıkları öğrenildi.