BANKALAR HESAP İŞLETİM ÜCRETİ ALAMAYACAK                                     GEÇMİŞ DÖNEMLERDE KESİLEN HESAP İŞLETİM ÜCRETİNİ TALEP EDEBİLCEKSİNİZ. 

     Hesap işletim ücreti bankaların vadesiz hesap açan müşterilerinden kağıt, işlem gibi masraflar için yılın belirli dönemlerinde almış oldukları ücrettir. Tabi kesilen hesap işletim ücretleri bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.  İşte bu hesap işletim ücreti altında kesilen  ücretlerini atık talep etme imkanımız var. 

     6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 4. Maddesinin 3. Fıkrası’na Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 13 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere ilişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğinin 13. Maddesi 1. Fıkrasında bu ücretin finansal tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında ilgili kuruluşun(bankaların)  belirlediği dönemlerde tahakkuk ve tahsil edebileceği belirtilmişti. Hesap İşletim ücretinin iptali istemiyle Danıştay 15. Dairede açılan davada verilen karar ile hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında hesap işletim ücreti düzenlemesinin 6522 Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.  Özetle Danıştay 15. Dairesi Hesap işletim ücreti alınmasına yönelik hükmü iptal etti. 

  Ticaret Bakanlığı Tarafından konu ile ilgili yapılan açıklama ise şöyle:"İptal kararları hukuki işlemi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırdığından, 'hesap işletim ücreti'nin yasal dayanağı ortadan kalkmış olup, tahsil edilen söz konusu ücretin iadesine ilişkin olarak, tüketicilerimizin, ücreti tahsil eden bankalardan iade talebinde bulunmaları, ücretin iade edilmemesi durumunda ispatlayıcı bilgi ve belgelerle uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak (2018 yılı için 6 bin 860 liraya kadar) tüketici hakem heyetlerine başvuru dilekçesiyle şahsen, avukat marifetiyle veya e-devlet üzerinden 'www.tuketicisikayeti.gtb.gov.tr' adresli internet sitesinden müracaat etmeleri mümkün bulunmaktadır."

   Peki biz kesilen hesap işletim ücretlerini bankadan nasıl, hangi yolla, ne kadar süre geriye yönelik talep edebileceğiz. 

   Burada son on yıl içinde kesilen hesap işletim ücretlerini alabilecekler.  Buna borçlar kanunu 146. Madde de belirtilen “ kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. “ dayanak teşkil etmektedir. Burada öncelikli olarak müşterisi olduğunuz bankadan eğer hesap işletim ücreti kesilmişse bunların dekontlarını talep edilmeli bununla birlikte bir dilekçeyle, noterden ihtarname çekilerek  yada iadeli taahhütlü  bankadan bu ücretlerin talep edilmesi gerekir.  Bankalar bunu ilk başta reddebilirler.  Eğer Banka tüketiciden kesinlen hesap işletim ücretlerini iade etmiyorsa yani banka iade talebini reddediyorsa ya da banka tarafından cevap verilmiyorsa bu durumda bankadan talep edilen dekontlar ve talep yazısıyla birlikte tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirler.   Muhakkak ki Avukatınıza vekalet vererek de sizden kesilen hesap işletim ücretini talep etme imkanınız var.

-