Sinop'ta 74 yaşındaki babasıyla bıçak ustalığı yapan 38 yaşındaki Kazım Özekes, işlerinin ekonomik şartlardan dolayı azaldığını belirterek, “Dövizin dalgalanması, artışı hem müşteriyi hem bizi bayağı bir etkiledi. Umarım böyle devam etmez çünkü giderek etkiliyor. Etki giderek artmaya devam ediyor. Rakamsal olarak da düşüş yaşadık. Bu imalatı da etkiliyor çünkü ham maddenin fiyatı arttıkça bizim temin edip de yapabildiğimiz bıçak sayısı da azalıyor" dedi.

Sinop'ta yaşamını sürdüren Kazım Özekes, şehir merkezindeki atölyesinde babası Cengiz Özekes’le birlikte geyik ve manda boynuzlarıyla gül ağaçlarını paslanmak çelikle işleyerek bıçak üretiyor. Her biri kendi tasarımları olan av, mutfak, kamp bıçakları ile yöresel bıçaklar yapan baba oğul, 131 yıldır aile geneleğini sürdürmeye çalışıyor.

"DÖVİZİN DALGALANMASI BİZİ BAYAĞI ETKİLEDİ"

Kazım Özekes, ekonomik koşullar nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"Mesleğin ilk başlangıcı 1890 yılında büyük dede Hüseyin Usta tarafından başlıyor. O zaman kendisi bir tüfek ustasıymış. Hobi amaçlı bıçaklar yapmaya başlıyor. Bunlar da zamanla insanlardan talep gördükçe o zamanki Osmanlı tarzı bıçaklar ya da günlük ihtiyaca yönelik bıçaklar yapılmaya başlıyor. Sonra Cumhuriyet Dönemi itibariyle de yeniliklerle bugüne ulaşıyor. Bilhassa ham madde tedariki biraz sıkıntıya girdi çünkü genelde yurt dışından ham maddeler geldiğinden dolayı bunları biraz temin etmesi zorlaştı. Onun haricinde dolaylı olarak iç piyasadaki ekonomik şartlar bir miktar üretimi etkiliyor. Üretime de yansıyan şey tüketiciye de aynı şekilde yansıyor. Zaman zaman bilhassa pandemi dönemi her sektörü etkilediği gibi bizi de maddi açıdan etkiledi.

Geçen senelere göre müşterilerin alım gücü maalesef düştü. Ekonomik şartlardan dolayı azaldı. Dövizin dalgalanması artışı hem müşteriyi hem bizi bayağı bir etkiledi. Etki giderek artmaya devam ediyor. Rakamsal olarak da düşüş yaşadık. Bu imalatı da etkiliyor çünkü ham maddenin fiyatı arttıkça bizim temin edip de yapabildiğimiz bıçak sayısı da azalıyor. Mutfak türleri bıçakların imalatı biraz daha seri olur. Haftalık 40-50 bıçağı üretebilirsiniz ama kamp, koleksiyon ya da özel bıçaklar bunların özelliği ya da büyüklüğü arttıkça üretim sayısı da haftalık olarak düşüyor."