Emirdağ yaylalarında altın ve gümüş gibi maden arama faaliyetlerine başlanmak istendiğini geçtiğimiz günlerde Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Yücel Yenilmez yaptığı açıklama ile gündeme taşımıştı. Bu konuda Emirdağlı birçok önde gelen ismin harekete geçtiği ve Emirdağ yaylalarını korumak amacıyla bir dernek kurmak için girişimlere başladıkları öğrenildi. 

Emirdağ Çevre Doğa Kültür Varlıklarını Koruma Derneği'nin kurulması için girişimleri başlatan isimlerden Emirdağlı gazeteci Cüneyd Gargılı, konuyla ilgili, "Emirdağ yaylaların altın, gümüş gib madenleri aramak için 4 firmanın ruhsat aldığını öğrendik. Geçtiğimiz günlerde bir firma bölgede altın aramak için ekipmanlarını getirdi. Bunu öğrendikten sonra önce sosyal medyada Yaylamızı Koruyalım diye bir grup oluşturduk ve kısa sürede 11 bin kişiye ulaştık. Emirdağ yaylalarında çok sayıda endemik bitki türü var ve bunların da korunması gerekiyor. Bu eşsiz doğaya zarar verilmesini istemiyoruz. Henüz ÇED raporu çıkmadı ve firmanın faaliyetlere başlaması için ÇED raporunun çıkması gerekiyor. Biz de bu süreçte derneğimizi oluşturmaya başladık, hukuki olarak da süreci takip edecek ve ÇED raporu verilmesine karşı dava açacağız" dedi. 

Kurucular Kurulu'nda kimler var?

Emirdağ Çevre Doğa Kültür Varlıklarını Koruma Derneği'nde bir kurucular kurulu oluşturduklarını ifade eden Cüneyd Gargılı kurucular kurulunda şu isimlerin yer aldığını belirtti: "Onursal Başkan Prof.Dr.Hüsnü Can Başer... Prof.Dr. Muhsin Konuk, Prof.Dr. Yavuz Bülent Köse, eğitimci yazar Ayşe Yamaç, avukat Hande Güler Kös, Dr. Mahmut Koçak, gazeteci yazar Alper Aksoy, işadamı Metin Doğan, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Yücel Yenilmez, işadamı Akif Sever, veteriner hekim Hamza Fakı Akın, Sebahattin Tetik, Hamza Köksal, gazeteci Zeliha Akgün."

Cüneyd Gargılı, önümüzdki günlerde Kurucular Kurulu olarak Emirdağ'da toplanıp bölgeye gidecek, incelemelerde bulunacak ve yetkili kurumlarla da görüşmeler gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Türkiye genelinden de avukatlarla birlikte, şu an 35 avukatın derneğe destek verdiğini ve açacakları dava sürecine destek olacağını ifade eden Gargılı, tüm Emirdağlıları ve vatandaşları da bu girişim destek olmaya beklediklerini söyledi.