Türkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Bu unvana büyük bir katı da Emirdağ Belediyesi’nden sağlandı. Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu, Emirdağ güvencinin coğrafi işaret tescil belgesini aldı.
Emirdağ güvencinin coğrafi işaret tescil belgesinin alınma sürecini EskişehirHaber.com sitesine anlattı.


Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu: “Afyonkarahisar gastronomi alanında Türkiye’de çok önemli bir yere sahip. Öyle ki gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu. Türkiye’de bu unvana sahip 3. Şehir Afyonkarahisar. Bu durumda Afyonkarahisar’ın ne kadar geniş ne kadar lezzetli ne kadar büyük bir mutfağı olduğunu gösteriyor. Biz de bu alanda uzun zamandır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emirdağ İlçesi’nin essiz lezzetlerini marka tescil belgelerini almaya devam edeceğiz. En son Emirdağ güvencinin coğrafi işaret tescil belgesini aldı. Emirdağ ile özleşen diğer lezzetlerimizin de belgelerini almaya devam edeceğiz. Biz bu yöresel lezzetimizi bir marka haline getirdik. Tabii ki bu alanda çalışmalarımız devam edecek. Kendi kültürümüzün ürünlerini tescilli marka haline getirmeye devam edeceğiz” Dedi.


“Hayırlı olsun Emirdağ”


26 Ocak 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan coğrafi işaret tescilini verdikten sonra Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu Sosyal Medya hesabından yaptığı duyuruda: “Emirdağ’ın sahip olduğu değerlerin tanıtımını sağlamak ve kenti markalaştırmak hedefiyle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘Emirdağ Güveci’ miz Coğrafi İşaret almaya hak kazanmıştır. Coğrafi işaretli ürün başvuru çalışmalarımızın sonuçlarını almaktan memnuniyet duymaktayız. Göreve geldiğimiz de başvuru yaptığımız diğer ürünlerimizin inceleme ve çalışmaları devam etmektedir. Patentimizi Başkan Prof. Dr. Habip Asan’dan aldık. Hayırlı olsun Emirdağ” İfadelerine yer verdi. 


Artık Emirdağ güveci de Tescilli


Afyon kaymağı, Afyon kaymaklı lokumu, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyonkarahisar patatesli ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut ilçesi keşkeği olmak üzere yedi adet coğrafi işaret tescilli ürünü bulunuyor. Bunların içerisinde artık Emirdağ güveci de yer alıyor.