Geçit kuşağı tarımsal araştırma enstitüsü müdürü Dr. Sabri Çakır EskisehirSonHaber.com sunucusu Saim Buzçetin ile tarla günü etkinliği sonrasında bir söyleşi gerçekleştirdi. Tarımsal araştırma enstitüsü faaliyetleri ve ıslah çalışmaları hakkında önemli detaylara değinen Çakır,”Tarla günleri Çiftçiyle kucaklaştığımız bayramımız “olarak değerlendiriyoruz dedi.

Tarla günleri 1986 yılından beri ülkesel ıslah programları dahilinde gerçekleştiriliyor.

Tarla günlerinin önemine ve çiftçi ile diyalog halinde olduklarını belirten Dr. Sabri Çakır, “Çiftçi kendi ürettikleri ürünleri ve bizim ıslah ettiğimiz ürünlerimizi kıyaslama imkanı buluyorlar. “ dedi. Buğday çeşitlerinin giderek arttığını ve geliştirdikleri ürünlerin tescilini de aldıklarına değinen Çakır; “Şuanda 60 a yakın buğday çeşitimiz var. Nacibey, Müfitbey bunlardan birisi.” Dedi.

Buğday ürünlerini ekmeklik pastalık makarnalık gibi ayırmak mümkün

Buğdayları geliştirirken, buğdayın kullanılacağı sektörün ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurduklarını belirten Çakır, “Afyon bölgesi makarnalık buğday üretimi yaparken Eskişehir bölgesinde ekmeklik ve bisküvilik üretiliyor. Sektöre uygun çeşitler geliştiriyoruz. Aynı durum baklagiller için de geçerli. Mesela Hisar adında ki nohutu tesislerimizde leblebi için geliştirdik. Ürünümüz burada yetişiyor.  Çorum’dan almaya geliyorlar. Satışı Çorum’da gerçekleşiyor. Biz ürünleri geliştirirken sektörlerin ne istediğine de dikkat ediyoruz. Mesela bisküvilik buğdayda aşırı protein istenmiyor” dedi.
Çakır: “Sebzecilik konusunda 46 adet ürün geliştiriyoruz. Çerezlik kabak çalışmalarımız da bunlardan biri. Türkiye üzerinde melezleme çalışmalarımızla sebzeler üzerinde yeni türler ve farklı özellikte olan çeşitler geliştirebilen bir enstitüyüz” dedi.