Döviz kurundaki artış çiftçinin tarımda kullandığı mazot ve gübre fiyatlarını da katlarken, Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde çiftçiler artan girdi maliyetlerine isyan etti.

Utku Çakırözer’in Gümüşkonak Mahallesi’de dinlediği şeker pancarı üreticileri, “50 kişi şeker pancarı üretiyordu, şimdi 3 kişi kaldı. Mazota, gübreye, işçiye gücümüz yetmiyor. 420 lira taban fiyatı maaliyeti bile karşılamıyor. Bir çiftçinin 4 bankaya borcu var. Köydeki çiftçilerin yüzde 80’i icralık. Bugün gemiciklere, son model yatlara mazot indirimli veriliyor. Bize de mailiyetine verilsin, devlet bize sahip çıksın” dedi.

Çakırözer’in mahalle kahvesinde dinlediği bir emekli ise, cebinden çıkardığı 15 lirayı göstererek, “3 bin 300 lira maaş aldım, elimde 15 lira kaldı. Bir büyük, bir küçük tüp aldım 280 lira para ödedim. Bu parayla nasıl yaşanacak” dedi. 

EMEKLİ CEBİNDEKİ PARAYI GÖSTERDİ: “15 LİRA İLE NASIL YAŞANACAK”
Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Günyüzü’nün Gümüşkonak ve Kayakent mahallelerini ziyaret etti. Çakırözer’in kahvelerde dinlediği emekliler artan döviz karşısında hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısından dert yanarken, çiftçiler de artan girdi maaliyetleri karşısında devletten mazot ve gübre desteği istedi. 

Gümüşkonak Mahallesi’nde bir emekli cebinden çıkardığı 15 lirayı vekil Utku Çakırözer’e göstererek, “Daha dün 3 bin 300 lira maaş aldım, şimdi elimde 15 lira kaldı. Bir büyük, bir küçük tüp aldım 280 lira para ödedim. Ekmek olmuş 2,5 lira, simit olmuş 3,5 lira. Ağzımda diş kalmadı. Böyle nasıl yaşanacak” dedi. 

“ÇİFTÇİNİN 4 BANKAYA BORCU VAR, YÜZDE 80 İCRALIK”
Mahalledeki şeker pancarı üreticileri, mahallede 50 kişi olan şeker pancarı üreticisinin, 3 kişiye düştüğünü söylerken, devletin açıkladığı 420 lira taban fiyatının maaliyeti bile karşılamamasından dert yandı. Yıllardır şeker pancarı üretimi yapan Edip Bilgiç ise, çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

“Gübre, mazot fiyatları aldı başını gitti. Sadece bunlar değil bunun işçiliği, çapası var. 420 lira taban fiyat maaliyeti bile karşılamıyor. Bugün gemiciklere, son model yatlara bir buçuk liradan mazot veriliyor. Bize de mailiyetine versinler. Köydeki çiftçilik yapanların yüzde 80’i icralık. Çiftçinin en az 4 bankaya borcu var. Bir banka borcu olan çok iyi. 9 aylık pandemi döneminde senin sanayin, sıfır araban çöp oldu ama ekmek kavgasına girdiler. Devletler birbirine buğday vermedi. Devlet destek versin, çiftçi üretimden kopmasın.”

“SOĞANI TARLADA BIRAKTIK”
Çakırözer’in ziyaret ettiği Kayakent Mahallesi’nde ise soğan üreticileri soğanlarını satamadığı için tarlada bıraktıklarını söyledi. Bir soğan üreticisi, “Soğanları ürettik ama satamadık. Kimi hayvanlarına verdi, kimi tarlada bıraktı, kimi de depolarda çürüyor” dedi. 

“SORUNLARA BİRLİKTE ÇARE BULACAĞIZ”
Çakırözer, ziyaretleri sonrasında yaptığı açıklamalarda, Millet ittifakı iktidarında emeklinin, emekçinin, çiftçinin sorunlarına hep birlikte çare bulacaklarnı söyledi. Çakırözer, “Döviz kurundaki artışın etkilemediği kesim yok. Çiftçilerimiz, emeklilerimiz çaresiz. Vatandaşlarımız hayat pahalılığı, yoksulluk mücadelesi veriyor. Çiftçiler üretimden vazgeçti, köylerde bankalara borcu olmayan çiftçi kalmamış. İktidarımızda çiftçimizin alın terinin karşılığını alcak, çiftçinin faiz borçlarını ilk bir hafta içinde sıfırlayacağız. Traktörü, hayvanı asla haczedilmeyecek. Ziraat Bankası, çiftçi dostu olacak” açıklamalarında bulundu.