Covid 19, hayatın her noktasını etkiledi, öğrencilerimizi de…

Milyonlarca öğrenci, üniversite sınav tarihleriyle ilgili endişeli… Bu belirsizlik ve kontrolsüzlük ders çalışmaya yönelik motivasyonlarını düşürüyor gençlerin. Dolaylı olarak da başarılarını olumsuz etkileyecektir diye düşünüyorum.

Pandeminin getirdiği pek çok koşula maddi imkânsızlıklar nedeniyle ulaşamayan öğrencilerimiz var. Bu da fırsat eşitsizliğine neden oluyor, olacak.

Sınava hazırlıkta, bu yıl için, ikinci yarıya gelmek üzereyiz ve sınava çok az zaman kaldı.

Pek çok şey konuşuluyor üniversite sınavlarıyla ilgili… Hepsi doğru ya da gerçekten ciddi mi? 

En çok konuşulan şu :”Üniversite sınavı haksızlık… Hiçbir ülkede böyle saçma sınav yok… Senin başarını bu sınavla nasıl değerlendirebilecekler, bu da haksızlık… Bir de üstüne “Pandemi”

Bu sözleri söyleyenler sınavın haksızlığını giderebilmek için ne yapıyorlar. HİİİİİÇ!

Çözüm üretmeyeceklerse neden, zaten kafası karışmış öğrencimin kafasını biraz daha karıştırıyorlar, neden?

Lütfen, bu tür sözlere bakarak, zaten sınav haksızlık, ben bu sınava hazırlanmam diyerek küçük çocuklar gibi ‘’Bana ne, bana ne…’’diye tepinmeye başlamayın. Siz, aklı başında, kocaman insanlarsınız.

Sizin ülkenizde sınav denilen şey var da başka ülkeler de yok mu? Her ülke kendine göre sınav sistemi belirlemiş. Kısaca: ’’Keşke bu ülkede doğmasaydım.’’teziniz şimdiden çürümüş oldu. Çünkü elini kolunu sallaya sallaya hiç çaba göstermeden üniversitede okuma hakkı hiçbir ülkede yok.

Hatta bazı ülkelerde sınav sistemi öyle acımasız ki bu ülkede doğduğunuza pişman olmak şöyle dursun, sevineceksiniz bile. Okul ortalamanızı hiçe sayarak lise bitiminden sonra bir ay süren klasik sınav sonucunda belirliyor bazı ülkeler üniversiteye yerleşenlerini. Ortaokuldan başlayarak her yıl yapılan sınav sonuçlarının ortalamasına göre yerleştiriyor bazı ülkeler öğrencilerini.

Sözün kısası bu konuya kafayı takmak, sınavdan kaçmak için bahaneler aramak boş…

Sınava hazırlanan değerli öğrencilerim, sizden özel bir ricam var. Lütfen üniversite sınavını haksızlık olarak düşünüp bu konuda sürekli konuşmayın; çünkü bu davranış sizi çalışmaktan soğutacak. Pandemi nedeniyle okulların kapanmış olmasına da takmayın kafayı. Hani bir söz var ya” Elle gelen düğün bayram.”

 Sen evdesin , çalışamıyorum diyorsun da çocuğum, diğerleri de aynı durumda, bu konuda yapılacak tek şey: Kabullenmek ve bunu bir şans olarak görmek. Böyle düşündüğünde çocuğum inan her şey daha kolay olacak. Sabah uyandığında kendinle konuş aynanın karşısında ve kendine şöyle de: Çok şanslıyım, hem dinlenmek hem de ders çalışmak için zamanım var.

Motivasyonunu azaltacak her türlü düşünceden uzak dur; böyle davranman senin için daha hayırlı olacaktır. Bırakın birileri sınav haksızlık teraneleri okusun, sen aldırma, yoluna devam et, derslerine odaklan …(Hadi, göreyim seni…)

Şimdi yaslan arkana ve düşün :‘’Ben bu fırsatı nasıl değerlendirebilirim.’’ Hah şöyle… Sınav haksızlık, ben böyle bir sınavda ne yaparım, ben niçin başka bir ülkede doğmadım,  diye hayıflanmayı bırak… Boş şeylerle uğraşacak zamanın yok senin, millet ne derse desin sen işine bak.

O halde, motivasyonumuzu yüksek tutalım. Bizi olumsuz etkileyecek bütün düşüncelerden arınalım, sadece sınava konsantre olalım.

Dikkatimizi toplayalım, enerjimizi arttıralım, muhteşem sonuçlar elde etmek olsun tek amacımız.

O halde sloganımız:”TAM YOL İLERİ…”