Sporda varsa yoksa futbol. Futbolla yatıyor, futbolla kalkıyor, futbol konuşuyoruz. Yerel ve ulusal basın da elbette talebe göre davranacak…

Tüm diğer spor dallarını yok sayan bir zihniyetle ne elde edilebilir. Yaşı geçmiş, başarıya doymuş yerli ve yabancılar, yetişmekte olanların önünü kapattıkça alt yapıdan da hayır gelmez oldu.

Son yıllarda atılım yapan basketbol başta federasyonun takındığı tavır ve kitlesel destek alamaması sebebiyle hayal kırıklığı yarattı.

Özelinde Eskişehir’de yaşayanlar, bu şehirden geçimini sağlayanlar da uzak durup, birileri taşın altına elini soksun, sorumluluk alsın biz de keyfimize bakarız anlayışında olunca kaçınılmaz son da çabuk geldi…

Sorun yalnızca yönetimlerde de değil.

Hani deveye sormuşlar; Neren eğri? Deve yanıtlamış; Nerem doğru ki…

Kur almış başını gidiyor. Faizler yükselmekte. Ekonomideki gidişat yaşam şartlarını zorlaştırıyor. Alım gücü düşüyor. Tasarruf tedbirlerinin alınması gerekli. Sanayici uzun vadeli plan yapamıyor. Emekçi sendikal hak ve özgürlükleri boş vermiş, işini kaybetmemeye odaklanmış… Elbette bu şartlar altında da spor her zaman olduğu gibi ilk kan kaybedeceklerden. Sponsor olmak kolay mı? Dövizle borçlanmak akıl karı mı?

Türkiye’den nemalanan uluslararası şirketler, kendi ülke takımlarına destek verirlerken, kaynak aktarırken bir ölçüde uluslararası haksız rekabet yaratırken, ulusal sermayeli şirketlerimiz bu ekonomik belirsizlikte ne yapsınlar?

Tüm sporların temeli olan atletizmde başarı var mı? Tesislerimiz yeterli mi? Alt yapı için yazıyorum, hangi branşlarda faaliyet gösterenler doğru düzgün imkan bulabiliyorlar?

Evinin geçim sıkıntısını hissettirmemeye çalışan anne ve babalar artan eğitim giderleri ile mi boğuşsunlar yoksa çocuklarına spor malzemesi mi alsınlar?

Nereden tutarsak tutalım elimizde kalıyor. Hz Yusuf’un kırk yamalı hırkası gibi…

Bu şartlar altında en son sıra futbola gelecek belki. Yavaş yavaş tüm spor dalları krize girmeye başladı. Liglerden çekilmeler artacak. Yerel liglerde katılan takım sayıları azalacak. Spor, yürümekle yollar aşınmaz diyenleri haklı çıkaracak.

Spor ve ekonomik gelişme birbirinin tamamlayıcısıdır. Ekonomi istikrara kavuşmadan, ülke genelinde yaşam standartları yükseltilmeden, gelir arttırılmadan, adaletli bölüşüm sağlanmadan çok yeteneklilerin bireysel başarıları ile teselli bulur, birlikte fotoğraf çektirip reklam yapmak için çabalar dururuz… 

- - - - - - -