Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ile arasındaki iktisadi ilişkiyi gergin bir boyuta taşıyabilecek bir karara imza attı. Kararın, AB ekonomi çevrelerinde rahatsızlık yarattığı ifade edildi. ABD’nin, AB kaynaklı 7,5 milyar dolar büyüklüğündeki ürünlerin ticareti için ilave gümrük vergisi uygulayacağı bildirildi.

Avrupa Birliği’nin Airbus şirketi marifetiyle çeşitli hükümleri ihlal ettiği sebebi ileri sürülerek Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) bir şikâyet iletilmişti. Şikâyet hususunda WTO, ilgili hakem heyeti yoluyla ABD’ye ilave vergi için yeşil ışık yakmıştı.

Söz konusu sübvansiyon kalemlerinin belli ülkelere yansıtılmayacağı da ayrıca ilan edildi. Bu ülkelerin, İspanya, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık olduğu aktarıldı. AB Komisyonu’nda “Uluslararası Ticaretten Sorumlu Üye” olarak görev yapan İsveçli Cecilia Malmström, Birleşik Devletlerin taze kararına ilişkin beyanlarını dünya kamuoyuyla paylaştı. Malmström, ABD’nin bu yönde gerçekleştireceği uygulamalarından üzüntü duyduklarını ifade ederken, bu konuda AB’nin günü geldiğinde ABD’ye karşılık vermekten çekinmeyeceğinin de altını çizdi. Komisyon üyesi, AB’nin Boeing davasında ABD’ye yönelik ilave vergi kalemleri ortaya çıkarabileceğini aktardı. Malmström, bu yönde bir kısas ve iki taraflı vergilendirme hâlinin, uzak gelecekte iki tarafın da faydasına olmayacağını sözlerine ekledi. Komisyon üyesi, müzakere vurgusunu yineledi.