Almanya başbakanı Angela Merkel Türkiye'nin NATO üyesi olarak kalması gerektiğini söyledi ve bulunduğu konumdan dolayı Türkiye'nin dışlandığını da itiraf etti. Türkiye'nin Suriye'ye gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiği yönünde yaptığı açıklama dünya gündeminde hala konuşuluyor.

Almanya başbakanı Merkel, bütçe görüşmeleri için Almanya'da gerçekleştirdiği bir konuşma sırasında Türkiye'nin NATO üyeliği hakkında haksız bir davranışa uğradığını ve diğer NATO üyesi devletlere göre oldukça farklı bir konumda olduğunu belirtti. Barış pınarı harekatı sırasında da NATO üyesi devletler tarafından dışlanan Türkiye'nin kesinlikle NATO üyesi bir ülke olarak kalması gerektiğinin üzerinde durdu.

Dünya'nın akıbeti için ve güvenilir bir iletişim sağlayabilmek adına Türkiye'nin jeopolitik konumundan NATO üyesi olmaya devam etmesiyle daha fazla yararlanılabilir olduğunu dile getirdi. NATO üyesi diğer ülkelerle olan işbirliklerini geliştirme yönünde çalışmalar yaptığını ve bundan sonra da daha fazla çalışma yapacağını söyleyen Merkel, bunun için ilk adımı atarak Fransa ile silah anlaşması için toplantı yapacaklarını söyledi.

Mecliste yaptığı konuşmada Türkiye'nin stratejik konumundan dolayı aynı düşünce yapısına sahip olmasa bile diğer milletler gibi NATO üyesi olarak kalması gerektiğinin üzerinde durdu. Önemli bir topluluğun kesinlikle Türkiye gibi bir müttefikten asla mahrum kalmaması gerektiğini düşünen Angela Merkel, bundan sonra da hem Türkiye'nin dışlanması konusunda hem de güvenlik konusunda daha geniş adımlar atacaklarını anlattı.