İtalya’da 2018 yılında yaşanan köprü faciasından sonra geçtiğimiz günlerde bir viyadüğün çökmesi altyapı sorunlarını gündeme getirdi. İtalya’nın kuzeybatı bölgesinde yer alan Liguria bölgesinde şiddetli yağışlar nedeni ile oluşan toprak kayması viyadüğün çökmesine neden oldu. Yaşanan olayın ardından İtalya Alt yapı ve Ulaştırma banı açıklama yaptı” Liguria bölgesi güvenliği için elimizden geleni yapmalıyız ”dedi.

Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan olay sonrasında 2018 yılında Cenova köprüsünde yaşanan faciayı akıllara getirdi. Köprünün üzerindeki 35 otomobil ve 3 tır düşmüş bu büyük faciada 43 vatandaş hayatını kaybetmişti. Köprünün işletmesi özel bir şirkette olması sonrasında altyapı iyileştirmeleri konusunda ciddi tartışmalar yaşanmıştı.

Milan Bocconi Üniversitesinde ulaştırma politikaları ve ekonomi profesörü olan Oliviero Bacceli” İtalya’da 43 bin otoyol köprüsü var. Sorumluluk payı o kadar bölünmüş durumdaki 600’den fazlasının kimin sorumluğunda olduğunu bilmediklerini” açıkladı.

Bu sorun sadece alt yapı sorunu değil bölgenin de izlemeye alınması gerektiğinin üzerini çizdi. İtalyan hükümeti zayıf bir ekonomiye sahip yüksek borç yükü ile altyapıya fazla para ayıramıyor. Bu nedenle ülkedeki birçok karayolunu özel şirketler işletiyor.