Şükran günü için askerlere sürpriz yapmak isteyen Amerika Birleşik Devleti Başkan’ı Donald Trump Afganistan’a Amerikan askerlerinin yanına gitti. Askerlere küçük bir açıklama yapan ABD Başkanı Trump Talibanlar ile yeniden görüşülmeye başlandığını duyurdu.

Afganistan’ın Bagram Hava Üssü’nü ziyaret eden Trump, “Afganistan’ı işgal eden Talibanların ABD askerleri ve Afganistan askerleri ile anlaşmaya varmak istediklerini, buna karşılık ise ABD’nin de Talibanlar ile görüştüğünü ve ateşkes olması gerektiğini söylediğini “dedi. Bundan önce de ABD ve Talibanlar arasında bir yıldır süren görüşmeler olmuştu. Geçtiğimiz eylül ayında ise açıklama yapan Trump bu görüşmelerin sona erdiğini belirtmişti. Bunun üzerine Amerikalı siyasetçi, Camp David’de Taliban lideri ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile gerçekleştirilecek olan gizli bir görüşmeyi de iptal ettiğini kamuoyuna duyurmuştu.

ABD’nin bu görüşmelere son vermesinin sebebi ise 18 yıldır Afganistan’da yürütülen operasyonun sonuçsuz kaldığını, Talibanlarla bir anlaşmaya varılamadığını birçok Amerikan askerinin hayatını kaybetmesi üzerine görüşmeler durulmuştu. Ve Taliban örgütünün başkanı Şir Muhammed, Trump’ın tam müzakereye giderken görüşmeleri durdurması üzerine yaptığı açıklamada, anlaşma için kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi. Tekrardan görüşmeye başlanması ile ABD ile Talibanların anlaşmaya varıp Afganistan’da ki iç savaşın sona erip Amerikan askerlerinin geri çekileceği bir anlaşma yapılacak mı ilerleyen günlerde görülecek. 2016 da yapılmış olan ABD seçimleri öncesi Trump’ın vaatlerinden bir tanesi ise Afganistan’dan askerlerini geri çekeceği yönündeydi.