Sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesi ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından yürütülen Sanayi Doktora Programının ikinci çağrısına başvurular 14 Ekim’de başlayıp 31 Aralık tarihinde sona ermişti. Söz konusu programda yer almak isteyen üniversiteler ve firmalar başvuru dönemine yoğun ilgi gösterdi. 56 farklı üniversite ve 261 farklı sanayi kuruluşu 330 proje önerisi sundu. 2019 yılı çağrısı değerlendirme süreci tamamlandı ve 330 projeden 188’i destek almaya hak kazandı. Desteklenen projeler kapsamında 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek.

Söz konusu program kapsamında sanayi kuruluşlarında daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla, doktora öğrencilerine burs ve sanayi kuruluşlarına istihdam desteği verilİyor ve bu kapsamda doktora öğrencilerine aylık 4.500 TL burs sağlanırken TÜBİTAK tarafından belirlenen başarı kriterlerini yerine getirmeleri şartıyla akademik çalışmalarını 6 ay yurt dışında devam ettirmeleri için imkân da sunuluyor. 

Desteklenen proje sayısı 10'a çıktı

Üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesinde katalizör olacağı düşünülen TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programına Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden her biri yaklaşık olarak 1,5 milyon TL bütçeye sahip 12 Proje başvurusu yapıldığı ve bu proje başvurularının 8'inin desteklenmeye uygun görüldüğü açıklandı. 2244 kapsamında desteklenen ESTÜ'nün proje sayısının 10 olduğu belirtildi. ESTÜ'den yapılan açıklamada, "Bu da en az 24 öğrencimizin sanayi ile ortak yapılacak doktora çalışmasının burs ile destekleneceği anlamına gelmektedir" denildi. 

TÜBİTAK 2244-Sanayi Doktora Programı 2019 çağrısı kapsamında Eskişehir Teknik Üniversitesi ile birlikte proje yapması kabul edilen ve destek almaya hak kazanan sanayi kuruluşları ve projelerde görev alacak öğretim üyeleri şu şekilde açıklandı: 

  • BAŞARSOFT BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A. Ş. (Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Alper Çabuk, Danışmanlar: Doç. Dr. Tansu Filik, Doç. Dr. Saye Nihan Çabuk, Doç. Dr. Gürkan Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Engin Kapkın)
  • BORTEK BOR TEKNOLOJİLERİ VE MEKATRONİK SANAYİ TİCARET A. Ş. (Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Nuran Ay, Danışmanlar: Prof. Dr. Nuran Ay)
  • ÇİLEK MOBİLYA A. Ş. ((Proje Yöneticisi: Dr. Öğr. Üyesi Füsun Curaoğlu, Danışmanlar: Dr. Öğr. Üyesi Füsun Curaoğlu, Prof. Dr. Buğru Han Burak Kaptan, Doç. Dr. Zehra Kamışlı Öztürk
  • ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET A. Ş. (Proje Yöneticisi: Doç. Dr. Gürkan ÖZTÜRK) Danışmanlar: Doç. Dr. Gürkan Öztürk Prof. Dr. Onur Kaya Prof. Dr. Servet Turan Doç. Dr. Tansu Filik)
  • ENTEKNO ENDÜSTRİYEL VE TEKNOLOJİK NANO MALZEMELER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Ender Suvacı, Danışmanlar: Prof. Dr. Cem Sevik, Prof. Dr. Ender Suvacı, Doç. Dr. Rasime Demirel, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Çelik)
  • MODOYA ELEKTRONİK OTOMASYON MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Nezih Gerek, Danışmanlar: Prof. Dr. Ömer Nezih Gerek, Doç. Dr. Gürkan Öztürk, Doç. Dr. Emin GERMEN)
  • TUSAŞ MOTOR SANAYİ A. Ş. (Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Dilek Turan, Danışmanlar: Prof. Dr. Dilek Turan, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Çelik, Dr. Öğr. Üyesi Gül İpek)
  • TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A. Ş. (Proje Yöneticisi: Doç. Dr. Erhan Ayas, Danışmanlar: Prof. Dr. Servet Turan, Doç. Dr. Erhan Ayas)