Ankara Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Yusuf Çalışkan uzun soluklu bir çalışmasının ardından büyük emek sarfederek yapay zeka ile çalışan biyonik bir kol üretimini başardı. Bu sayede birçok ihtiyaç sahibi gazilere ve engelli vatandaşlara da umut kapıları açılmış oldu.

Yusuf Çalışkan bu çalışması ile zaten amacının özellikle gaziler ve engelli insanlar olduğunu dile getirdi. İlerleyen zamanlarda eğer projesi seri üretime geçerse özellikle bu insanlara ücretsiz hizmet vermek istediğini söyleyen Çalışkan, bu prıje için çok çalıştığını belirtti. Büyük bir ekiple ve kaliteli hocalarla uzun bir çalışma performansı gösteren Yusuf Çalışkan başarısında okulunun da çok büyük emeğinin olduğunu dile getirdi.

Yaptığı büyük buluşu heyecanlı bir şekilde anlatan genç öğrenci, 56.000 satırdan oluşan kod yazdığını ve bu sayede insan beyninden koluna ulaşan uyaranların geniş bir haritasının çıkartıldığını söyledi. Daha sonrasında bu haritadan yola çıkılarak birçok işlev kola kazandırılacak ve hatta kol yaklaşık 11 kg kadar ağırlığında bir kuvvet bile uygulayabilecek.

Birçok anlamda sosyal hayata katkısı olan projede büyük bir emek söz konusu. Çalışmada yer alan herkes gazilere ve engelli insanlara hizmet için böyle bir buluşun olması gerektiğini dile getirdi. Biyonik kola ihtiyacı olan insanlar için ilerleyen zamanlarda bu hizmeti ücretsiz bir şekilde sunacaklarını da ekip olarak kamuoyuna sundular.