Ülkemizde şuanda uygulanan eğitim sisteminde tüm derslerin ortalamasın 50 puanda tutarak sınıf geçmek mümkündü. Fakat milli eğitim bakanlığının uygulamaya geçirmeye hazırladığı yeni sistemde öğrencilerin her dersten ayrı ayrı 50 puan alması öngörülüyor. Bu puanı alamayan öğrenciler ise ikmale kalarak sınıfı geçmeye çalışacak. Eğer öğrenciler ikmalden de geçemezse sınıf tekrarı yapacak.

Milli eğitim bakanlığının lisede sınıf geçmeyle ilgili yeni düzenleme çalışmaları yaptığı öğrenildi. Alınan habere göre ders geçmek artık daha zor olacak. Şuanda ki sistemde bir öğrencinin zayıf olan dersleri olsa dahi 50 puan ortalamasını sağladığında sınıfı geçebiliyordu. Fakat öngörülen sistemde çalışmayan öğrencinin sınıfı geçme imkanı olmayacak. Şuanda sınıf tekrarlarının çoğunun devamsızlıktan kaynaklandığı biliniyor.

3 zayıfı olan sorumlu geçecek

Yeni sistemde 3 zayıfı olan öğrenciler, o derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecekler fakat sorumlu oldukları dersleri üst sınıfta vermeleri gerekecek. Ayrıca öğrenciler geçemedikleri dersler için, yaz aylarında ikmale kalacaklar. Öngörülen yeni sistem 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

Öğretmenlerin daha değerli olması amaçlanıyor

Öğretmen ve ders ayrımını ortadan kaldırmak için yapıldığı söylenen bu değişiklik öğretmenin değerini artıracağını ve öğrencilerin ders ayrımı yapmaksızın her derse önem vermesini sağlayacağını söyleyen bir Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi yaptığı açıklama da;Mevcut sistemde öğrencinin karnesinde 4, 5 zayıfı olsa bile sınıfı geçebiliyor. Ortalamayı diğer derslerle tutturduğu için bu dersleri önemsemiyor. Bu da sınıfta öğretmenini dinlemeyen, öğretmene saygı göstermeyen öğrenci disiplinsizliklerine yol açabiliyor. Öğretmenin öğrenciler üzerindeki etkinliğini ve saygınlığını oluşturarak öğretmen-öğrenci ilişkisini sağlıklı bir şekilde geliştirmek adına yapılan bir çalışma. Bu çalışmayla birlikte öğrenciler dersi geçmek için çalışmak zorunda olacak. Dersler arasındaki, öğretmenler arasındaki ayrım kalkacak. Öğretmenin niteliğinin arttırılması, velinin saygı duyması, öğretmenin değerinin toplum nazarında yükseltilmesi 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri arasında.” Dedi.

Hacettepe Üniversitesi ölçme ve değerlendirme anabilim dalında görev yapan Prof. Dr. Nuri Doğan ise bu uygulamanın yerinde bir uygulama olacağını ve sınıf geçmenin minimum yeterlilik gerektirdiği, mevcut sistemde yeterli olmayan öğrencilerinde sınıf geçebildiği söyledi. Bu durumun eğitim kalitesini düşürdüğünü söyleyen Nuri Doğan, her derste belirli bir basariyi öngören bu sistemi daha önceden önerdiklerini söyledi. Ayrıca 50 ortalamanın çok yüksek bir puan olmadığını ve uygulamanın eğitim kalitesini yükselteceğini söyledi.