10 AYDA ÖDEDİĞİM ELEKTRİK FATURASINI ARTIK 1 AYDA ÖDÜYORUM

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in Manisa’nın Gördes ilçesinde dinlediği genç bir esnaf, “Geçen ay elektrik faturam 3 bin lira geldi, reva mı? Dükkanımı açalı 1 yıl oldu, 10 ayda gelen faturam 3 bin lira değil. Ama bu ay gelen fatura 3 bin lira. Bence zam değil artık bu” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa Gördes'te ziyaret ettiği esnafın sorunlarını dinledi. Başevirgen, “Esnaflarımızın hepsinden duyduğumuz şey aynı. Artık kimse geçinemiyor. Bayat ekmek ve yağ kuyrukları ne yazık ki her yerde bu ülkenin gerçeği. Açlık ve yoksulluk giderek artıyor. Vatandaşlarımızın çaresizliği ise her geçen gün büyüyor” dedi.

“BİZ BÖYLE KOYUN SÜRÜSÜ OLDUKTAN SONRA BAŞIMIZA NE GELSE MÜSTAHAK”

Adıyamanlı bir esnaf elektrik faturalarından dert yandı. Esnaf, şunları söyledi:

“Evin kirası 750 lira, 550 lira elektrik faturası geldi. İki kira ödüyorsun şu an. Dükkanımın kirası 4 bin lira, 2 bin lira da elektrik faturası gelmiş. Gider çok gelir az. Ailemiz destek olmasa yaşayamayız. En büyük derdimiz sattığımız malı yerine koyamamak. Geçen hafta 130 liraya sattığım malı bugün 145 liraya aldım. 2018’de seçim mitinglerine giderdim. Bize ‘tütün için yapacağımız bir şey yok' dediklerinde alkışlıyorduk. Biz böyle koyun sürüsü olduktan sonra başımıza ne gelse müstahak. 2016’da Sındırgı’ya geldim. Bizim oralarda CHP’ye oy veren sahil kesimi ‘gavur’ diye tabir edilir. Algı bu. Buraya geldim, bana ‘sen de gavur oldun’ diyorlar. Ben hiçbir değişime uğramadım.”

“OKUDUM İŞ BULAMADIM, ESNAF OLDUM YİNE AÇIM”

Cep telefonu aksesuarları satan bir genç ise Başevirgen’e gelecek kaygısını anlattı. 22 yaşındaki genç esnaf, şunları söyledi:

“Özel sektörde çalıştım, üniversite mezunuyum. Geçen ay elektrik faturam 3 bin lira geldi, reva mı? Burada çalışan şey belli. Dükkanımı açalı 1 yıl oldu, 10 ayda gelen faturam 3 bin lira değil. Ama bu ay gelen fatura 3 bin lira. Bu kadar zam, biraz düşündürüyor, bence zam değil artık bu. Buranın 3,5 (3 bin 500 lira) kirası var, bu aydan sonra 4.200 olacak, yani bir asgari ücret olacak.

Şu an giderler, geliri aştı. Üniversiteyi okuduk, bir şey olamadık. Dükkan açtık yine tıkanıyoruz. Okuyun dediler, okuduk.

Esnafız, vatandaşa hizmet veriyoruz. Tüm ürünlerimizi dolarla geliyor. Parası olmayanlar çekinerek geliyor. 30 dolar dediğimde kulağa küçük görünse de 450 lira vatandaşa çok geliyor. Sattığım malı yerine koyamıyorum. Sattığım malı yerine koymak için şimdi 2 katı para ödemem gerekiyor.

Babam çiftçi. Ondan gördüm. Çiftçilik yapmayayım dedim. Üniversite okudum. Babamın bana verdiği emeğin boyutunu geçtim. Benim harcadığım, okuduğum boşa gitti. İş bulamadım. Fabrikaya girmeye çalışıyorsun, ‘okumuşsun, ben seni düz işçi olarak alamam, ama üst seviye olarak da alamam, ihtiyacım yok.’ Aç mı kalalım? Gençlere de okuyun diyemiyorum, ben okudum burada ne işim var?”

“DÜKKANDA BATTANİYEYE SARINIP OTURUYORUZ”

Kadın esnaflar ise Başevirgen’e elektrik faturalarından dert yandı. Dükkanlarında battaniye ve montla oturduğunu söyleyen kadın esnaflar “Elektrik faturası korkumuzdan 5-10 dakika yakıp ısınıyoruz, sonra geri kapatıyoruz. Yoksa soğuktan titriyoruz. Dizlerimizi müşteriler olmadığında polarla örterek oturuyoruz” dedi.