Amerika kıtası menşeli bir ceviz türü olan Pikan Cevizi 1953 yılında getirilerek hasat yapılmaya başlanıldı. Ülkemizde yetişen cevizlere göre ince uzun bir görünüme sahip olan ceviz Türkiye’de üretimi 2 bin ton seviyelerine yükseldi. Bu yıl satış fiyatı 25 ile 40 TL bandında seyretti.

Antalya narenciyenin dışında birçok tropikal meyve türünün üretimini de yaygınlaşmaktadır. Desenli kabuğu ile farklı bir görünüme sahip olan Pikan cevizi elde dahi kolayca kırılabilen bir cevizdir.1953 yılında ekimi ilk olarak BATEM Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapıldı.

1953 yılından 1969 yılına kadar Pikan Cevizi üzerinde çeşitli araştırmalar yapıldı. BATEM merkezinde bulanan bahçesinde 600 dönümlük alanın yaklaşık 50 dönümünde fidanlar dikildi. Önceki yıllarda 150 TL ye alıcı bulan cevizin bu yıl ki fiyatı 40 TL civarında satışta.

Pikan cevizinin yağ oranı %71’dir. Normal cevizden biraz fazla olan ceviz raf ömrü yaklaşık olarak bir yılı buluyor. Tadı yumuşak ve farklı bir lezzete sahiptir. Ortalama 2 bin ton üretimi olan ceviz pasta ve baklavacılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.