BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, "Eğer Brexit müzakerelerinde başarılı olmak istiyorsak sürece hız vermeliyiz." dedi.

Barnier, AB'nin hazırladığı Brexit müzakerelerine tarafların yapacağı ayrılık anlaşması taslağını Brüksel'de düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

İngiltere ve AB arasında ayrılık müzakerelerinde başarılı olunması için İngiltere'nin kendi planını ortaya koyması gerektiğini belirten Barnier, "Eğer Brexit müzakerelerinde başarılı olmak istiyorsak sürece hız vermeliyiz." diye konuştu.

İngiltere'nin AB'ye üyeliğinin 13 ay sonra son bulacağını anımsatan Barnier, ayrılık sürecinin düzenli bir biçimde gerçekleşmesi için "yazılı metinler üzerinden" ilerlenmesi gerektiğini ifade etti.

Barnier, tarafların son ayrılık anlaşmasının ilgili onay süreçlerini tamamlayabilmeleri için sonbahara kadar müzakerelerin bitmiş olması gerektiğini vurguladı.

Hazırladıkları taslak anlaşmanın çeşitli bölümlerden oluştuğunu anlatan Barnier, bunlar arasında vatandaşlık hakları, mali uzlaşı, geçiş sürecine ilişkin düzenlemeler, kurumsal hükümler ve Kuzey İrlanda’nın olduğuna dikkati çekti.

Barnier, taslağın mevcut sorunlar karşısında "somut ve gerçekçi" çözümler içerdiğini belirterek, metnin İngiltere’yi kışkırtmayı amaçlamadığını söyledi.


- Kuzey İrlanda konusu


Kuzey İrlanda konusunun AB için öncelik olduğunu anımsatan Barnier, İngiltere'nin ayrılığı sonrasında Kuzey İrlanda'da mevcut gümrük ve sınır durumunda bir değişiklik yapılmaması gerektiğini anlattı.

Barnier, taslağa göre, İngiltere’nin ayrılması sonrasında Kuzey İrlanda’da dahil İrlanda’nın tamamının AB ile sınır kontrollerinin yapılmadığı ve malların serbestçe dolaşabildiği bir bölge olması gerektiğini söyledi.

İngiltere’nin ayrılık müzakerelerinde fikri mülkiyet, kamu alımları gibi pek çok konuda hiçbir öneri getirmediğine işaret eden Barnier, “İngiltere’yle müzakerelerin yeni turu gelecek hafta gerçekleştirilecek.” diye konuştu.

Barnier, İngiltere ile AB arasında 43 yıllık bir uyum süreci olduğunu, ayrılık sürecinin kolay olmayacağını anlattı.


- Brexit süreci


İngiltere ile AB Komisyonu aralık ayında vatandaş hakları, AB'ye yapılacak ödemeler ve İrlanda adasındaki sınır sorununu kapsayan başlıklardan oluşan müzakerelerin birinci safhasıyla ilgili anlaşmaya varmıştı.

İngiltere ile AB arasında Brexit sonrası ticari ilişkilerin ele alınacağı, müzakerelerin ikinci safhasına gelecek hafta geçilmesi bekleniyor.

2017 yılının haziran ayında başlayan müzakereler için AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.

İngiltere, 2016 yılının haziran ayında yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.