ARDAHANLI BESİCİ CAVİT ÇOMAK: “BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISINDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR, DİŞİ DANAYA DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ”

Çomak Besicilik Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çomak, besicilik sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklama yaptı. Ardahan'ın temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu kaydeden Çomak, şunları söyledi:

“DİŞİ DANANIN KESİLMESİ YASAKLANMALIDIR”

“Bölgeyi çok iyi biliyorum, yıllardır Ardahan’da hayvan alım satımı ve besicilik yapıyorum. Bana göre dişi dananın kesilmesi yasaklanmalıdır, çünkü kesime giden her dişi dana hayvancılığın bitmesine neden olmaktadır. Aslında Tarım Bakanlığı, dişi danayı besleyip büyüten her çiftçiye daha fazla destek sunmalıdır. Bu durum Ardahan için büyük bir sorundur. Yetkililer, üreticileri dişi dana konusunda bilgilendirmeli, özellikle Kurban’da dişi hayvanların kurbanlık edilmemesi konusunda duyarlı olmamız gerekmektedir."

“ÜRETİME DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİYİZ”

Ardahan’da et fiyatlarının yüksek olmasının temel nedeninin besiciliğe önem verilmemesinden kaynaklandığını belirten Çomak, “Türkiye hayvan ithalini kesti, üreticiler rahat nefes alacağı sırada bu sefer girdi maliyetleri arttı ve eskisi gibi artık hayvancılık yapılmadığına şahit olduk. Bölgemizde hayvan ıslahının iyi noktada olduğunu gözlemliyoruz. Sonuç olarak üretime daha çok önem vermeliyiz. Hayvan sayısında güncelleme yapılmasını istiyoruz. Hayvan sevkinden yaşanan aşı zorunluluğuna ise kalıcı bir düzenlemenin yapılması halinde hayvancılık sektöründe ciddi bir canlanmanın olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.