YASİN KARAFİLİK, “BİR AY İÇERİSİNDE KIRMIZI ETE 45, 50, 60 LİRAYA KADAR ZAM GELDİ”

Kırıkkale’de kasaplar, et fiyatlarına gelen zamlardan şikayet etti. Kasap Yasin Karafilik, şunları söyledi:

“Vatandaşlar zor zamanlar geçiriyor. Et ve tavuğa gelen zamlardan sonra insanlar artık iyice zorlanmaya başladı. Gelen müşteri 10 liralık kıyma almaya başladı. Bizler de çok zor zamanlar geçiriyoruz. Bugün aldığımızı yarın yerine koyamıyoruz. Şu an kesim 92 lira. Son bir ayda ete zaten sürekli zam geliyordu. 1,5 ay önce 60 – 65 liraya kesim yapıyorduk. Bugün Et ve Süt Kurumu yüzde 48’lik zam uyguladı. Bir ay içerisinde kırmızı ete 45, 50, 60 liraya kadar zam geldi. İnsanların dayanacak gücünün kalmadığını görüyoruz. 60 liraya kıyma satarken bugün 110 liraya kıyma satmaya başladık. İnsanlar kıyma alamayacak duruma geldi. Beyaz ete ise bu hafta 5-6 lira zam geldi. Birilerinin bu zamma dur demesi lazım. Vatandaşın ve esnafın dayanacak gücü kalmadı.”

Kasap Mehmet Torlak ise şöyle konuştu:

“Haftalık gelen zamlardan dolayı vatandaşın alım gücü azaldı. Eskiden müşteriler 5 kilo alıyorsa şimdi 2,5 kilo alıyor. Yarı yarıya düştü. Bu bizleri etkiliyor. Onun da parası olacak ki alacak. Ete zam geliyor. Çiftçi de kendine göre haklı. Hayvanlarımızın yemleri pahalandı diyor. Onlar zam uyguladığı zaman bizler de kemiksiz ete zam yapmak zorundayız. Tavukçu geliyor zam geldi, diyor. 1 lira 2 lira zam yaptığı zaman bizler de bunu eklemek zorundayız. Bizim buradaki yüzdelik karımız düştü. Eskiden yüzde 20’lik karımız var ise bu yüzde 5’e kadar düştü. Elektrik, kira, sigortaya katlanarak zamlar yapılıyor. Yeri geliyor asgari ücretin altında para kazanıyoruz. Bazı aylar ise zarar ettiğimiz oluyor.

Esnaf olarak biz can çekişiyoruz. Millet kasap çok para kazanıyor diyor, alakası yok. Bizim buradaki kâr marjımız düştü. İnşallah düzelecek. Çiftçi kalkınacak para kazanacak domino taşı gibi olacak. Çiftçi kalkınmadığı sürece şehir de kalkınamaz esnaf da kalkınamaz. Üretici kazanırsa ben de kazanacağım herkes kazanacak.”