Dolar/TL 8.21 seviyesinin üzerine çıkarak güne rekorla başladı. Euro/TL ise 9.68'den işlem görüyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın yapacağı enflasyon raporu sunumu günün en önemli gelişmesi olarak takip edilecek. Piyasalar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi yarım gün açık olacak. Haiti'nin yerel para birimini saymazsak bu hafta dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi Türk Lirası oldu.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ve jeopolitik endişelerle 8.2164’e kadar yükselerek yeni tarihi zirvede seyrediyor.

DOLAR

8.2084(%0.33)

EURO

9.6745(%0.2)

TL’de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen değer kaybı üzerinde etkili unsurların arasına son günlerde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri de eklenmiş durumda. 

HAİTİ GOURDE'SİNDEN SONRA TL

Haiti'nin yerel para birimi Gourde'yi saymazsak bu hafta dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi TL oldu. Dolar bu hafta TL karşısında yüzde 5,07 değer kazandı.

TCMB’nin likidite adımları sonucunda gecelik faizler %14.5’e yaklaşmış durumda. Ancak kurda önemli bir psikolojik seviye olan 8’in aşılması ardından hem lokal hem de yabancı yatırımcıların henüz TL’de iyimser bir seyir öngörmemesi endişeleri daha da artırıyor.

Ekonomi yönetimi bir süredir benimsediği rekabetçi TL söylemi ile birlikte sıcak para olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin cari açığını uzun yıllar finanse eden fonlama tipi bilinçli olarak azaltılırken, doğrudan yatırımların ise payının artması isteniyor.