Yerli yatırımcılar birikimlerinin büyük bölümünü son yıllarda dolar veya altına çevirdi. Son haftalarda mevduat faizlerindeki artışa paralel olarak lokallerin döviz ve altın mevduatlarını artırma hızları yavaşladı.

TCMB verilerine göre 11 Aralık’ta sona eren haftada yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 231.5 milyar dolar ile yeni zirveyi görmüş olsa da önceki haftaya göre ancak sınırlı bir artış gösterdi.

  • DOLAR

    7,6427(%-0,20)

  • EURO

    9,3274(%0,16)

  • ALTIN

    459,1855(%0,19)

TCMB Başkanı Naci Ağbal geçen haftaki para ve kur politikası toplantısında enflasyonda düşüşü sağlamak için mevcut %15 seviyesindeki politika faizinde gerekirse yeni sıkılaştırma yapabileceklerini belirtmiş ve önümüzdeki dönemde yabancı ve yerli yatırımcıların TL varlıkları daha ön plana çıkaracağı bir çerçeve öngördüklerini ifade etmişti.

TL faizlerin artması, yerel para biriminin çekiciliğini artırarak lokallerin birikimlerini bundan sonra TL’de tutmalarına yardımcı olabilir.

Hafta başında küresel piyasalardaki dalgalanmaya paralel 7.7350-7.6300 arasında gidip gelen ancak benzer para birimlerine göre daha dirençli duran TL dün akşam dolar karşısında 7.64’lü seviyelerden işlem gördü.