ESNAF: "ELEKTRİK FATURALARIMIZ KİRADAN DAHA FAZLA GELDİ"

İş yapamadığını, işlerini yeni toparlama aşamasında olduğunu belirten esnaf Kayahan Özdeveciler Trakya Elektrik Perakende Satış (TREPAŞ)’a son ödeme tarihi 18 Mart 2022 olan 893 TL’lik borcundan dolayı elektriklerinin kesildiğini ve mağdur olduğunu belirterek “Elektrik faturalarımız kiradan fazla gelmeye başladı. Bundan daha fazla bir şey söyleyemiyorum” dedi.

Ödeyemediği iki adet elektrik faturası olduğunu ve görevlilerin gelerek elektrik saati üzerinden elektrikleri kestiğini belirten esnaf Özdeveciler; ilk kesme işlemi sırasında görevlinin faturanın ödenmesi gerektiğini söylediğini, online ödeme yaptığını ancak yinez de görevlinin enerjiyi keserek gittiğini ifade etti.

Daha sonra açılan elektriğinin daha sonra yeniden kesildiğini belirten Özdeveciler, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

“Bize gelerek akşam üstü ‘faturayı yatırın’ dediler, biz yatırdık bir tanesini. Akşam geldiler dediler ki; bir fatura daha var. Ben de bizim bir faturamız var 3 tane yok dedim. Yatıracaksınız dediler. Sonra kestiler elektriğimizi biz dükkanımızı kapatmak zorunda kaldık. Gördüğünüz gibi karanlıktayız ve kapattık gittik. Arkamızdan gelerek tekrar açtılar elektriği. Dükkâna geldiğimizde elektriklerimiz açıktı. Aradan 3-4 saat geçtikten sonra tekrar geldiler. ‘Abi elektriği kesmeye geldik’ dediler. ‘Ya neden açtınız neden kapatıyorsunuz, amaç ne? Siz bizimle oyun mu oynuyorsunuz?’ dedim.”

“Sobamız yanmıyor, klimamız çalışmıyor, terazimiz çalışmıyor. İnsanların milyonlarca lira vergi borçları var bunu gören yok. Ben bu ufacık dükkanımda iş yapmaya çalışıyorum, ailemi geçindirmeye çalışıyorum bir yandan borç ödemeye çalışıyorum. Bu bize, küçük esnafa reva mıdır? Ben burada ne yapabilirim? Bizler zaten zor geçinen insanlarız. Vergimizi Bağ-Kur’umuzu ödeyemiyoruz, bir de iki gün geçmiş bir fatura için bizim elektriğimiz kesiliyor. Biz bu şartlarda nasıl iş yapalım, nasıl çalışalım? Müşteri geldiğinde ben malımı neyle tartacağım? Neyle vereceğim?”

İşlerinin eskiye oranla zor olduğunu ve gelen zamlar ile elektrik faturalarının kiralardan daha yüksek olmaya başladığını belirten esnaf Özdeveciler “Elektrik faturalarımız kiradan fazla gelmeye başladı. Bundan daha fazla bir şey söyleyemiyorum. Biz daha önce bir aylık kiraya elektriğimizi, Bağ-Kur’umuzu, yemeğimizi alıyorduk. Şu anda kiralar daha aşağıda kaldı” diye konuştu.