Sivrihisar ilçesinde gerçekleştirilen dağıtım programına; Vali Erol Ayyıldız, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Emine Nur Günay, Metin Nurullah Sazak, Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Sivrihisar Kaymakamı Alparslan Kılıç, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine İnce Sever, yuetiştiriciler ve ilçe halkı katıldı.

KIRSAL İÇİN PROJELER KALKINMANIN ANAHTARI
Prof. Dr. Günay, ‘’Kırsal alanlar için geliştirilecek politika önerileri halen birçok ülke için kalkınmanın önemli anahtarıdır. Biz ülke olarak şanslıyız. Ülkemiz zengin bir tarımsal alt yapıya sahip, gıda sanayi bakımından çok gelişmiş alt yapısı olan işletmelerimiz mevcut. Bizim için en önemli unsur kendi kendine yetebilen bir ülke olma durumumuzu sürekli hale getirebilmek, politikalarımızı bunun üzerinden tekrar gözden geçirebilmek. İlimiz de bu yönden şanslı. 1 milyon 250 binden fazla küçükbaş hayvan varlığımızla 81 il arasında 16 sırada olup, küçükbaş hayvan varlığımızla önemli bir yerdeyiz" dedi. 

DAĞITILACAK KOÇ SAYISINI AÇIKLADI
Prof. Dr. Günay, proje kapsamında dağıtılacak toplam damızlık koç sayısına ilişkin, ‘’2020 yılında projenin İnönü, Günyüzü, Mihalıççık, Sivrihisar İlçelerinde uygulanması kararı alındı. Genel bütçe ve yetiştirici katkısıyla alınan 95 adet damızlık erkek materyalin 18 adeti İnönü İlçesinde 18 yetiştiriciye, 20 adeti Günyüzü İlçesinde 11 yetiştiriciye, 25 adeti Mihalıççık İlçesinde 20 yetiştiriciye, 32 adeti Sivrihisar’da 32 yetiştiriciye dağıtılıyor." dedi. 

ESKİŞEHİR’DE ÜRETİME 242 MİLYON TL DESTEK
Eskişehir’de kırsal kalkınmaya yönelik destek rakamlarını da paylaşan Prof. Dr. Günay, ‘’2019 yılında İlimiz üreticilerine; Bitkisel Üretim Desteklemesi olarak 171 Milyon TL, Hayvancılık Desteklemesi olarak 49,8 Milyon TL ve Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklemesi olarak da 21,7 Milyon TL olmak üzere toplam 242,5 Milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.’’ diye konuştu.

VALİ AYYILDIZ: TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

Tarım ve hayvancılığın önemine dikkat çeken Vali Ayyıldız, programda yaptığı konuşmada, "Bugün, "Koyun ve Keçilerde Verimliliğin Artırılması Projesi" kapsamında İnönü, Günyüzü Mihalıççık ve Sivrihisar ilçelerimizdeki 81 yetiştiricimize toplamda 95 adet damızlık koç dağıtımı yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Devletimizin koçbaşına yüzde 75 destek sağladığı bu projenin yetiştiricilerimiz için şimdiden hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum." dedi.

Bir ülkenin beslenmede dış ülkelere bağımlı olmaması için tarım ve hayvancılıkta ilerlemekten başka seçeneği olmadığının altını çizen Vali Ayyıldız, konuşmasının devamında şunları söyledi: "İster gelişmiş, ister gelişmekte olan, isterse gelişmemiş olsun her ülkede istihdamın ve millî gelirin artması tarım ve hayvancılığın gelişmesine bağlıdır. Çünkü sektörlerin, zorunlu ihtiyaç malı üretmesi ve bu mallara ilişkin sürekli bir talep bulunması, sanayi ve hizmetler sektörüne girdi sağlaması ve sektör içinde istihdam yaratarak gerek sektörler gerekse bölgeler itibariyle dengeli kalkınma hedefine ulaşılabilmesi gibi nedenler tarım ve hayvancılığı bir ülke için vazgeçilmez kılmaktadır. Biz hepimiz biliyoruz ki artan dünya nüfusuna paralel olarak gıda ihtiyacının karşılanması en önemli sorunlardan biridir. Bu pandemi sürecinde tedarik zincirini aksamadan yürüten devletimiz ve hükümetimiz tüm dünyaya örnek bir yöntem göstermiştir. Bu anlamda bizim aldığımız ve ortaya koyduğumuz verilerle pandemi olmasına rağmen geçen seneye göre üretim durmamış, geriye gitmemiş ve tedarik zinciri bozulmamıştır. Bu tedarik zincirinin bozulmaması, pandemi sürecinde tarım ve hayvancılık alanında ülkemizi dünyada örnek bir ülke olmasını sağlamıştır. Emeği geçen tüm çiftçilerimize teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz. Aynı zamanda şunu da ortaya koymak lazım ki, eğer geleceğe ait sektörel bazda bir yönelme olursa bu iki sektörün vazgeçilmez ve hayati olduğu ortaya çıkar. Bunlardan bir tanesi eğitim bir tanesi de tarım, bunun için de hayvancılıkta var. Bu da tarım ve hayvancılığı içinde yaşadığımız yüzyılın en stratejik sektörü haline getirmektedir."