Sınav ve Belgelendirme hizmeti verecek olan ESBEM’in akreditasyon aşamaları hızla tamamlanıyor. Eskişehir’de 12 meslek dalında çalışan işgücünün mesleki belgelendirmesini yaparak, büyük bir ihtiyaca cevap verecek olan ESBEM’de çalışmalar hızla devam ediyor. ISO 17024 TÜRKAK Akreditasyon sürecini tamamlayan ve kısa sürede yetki belgesini alacak olan merkez, Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan da (MYK) belgelendirme yetkisini de alarak Eskişehir’deki tek yetkili firma olarak belgelendirme faaliyetlerine yakın zamanda başlıyor.

Eskişehir sanayisinin önemli bir açığını kapatmak için Eskişehir Organize Sanayi Bölge (EOSB) Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve kurulan EOSB Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin (ESBEM) akreditasyon yetki süreçlerinde hızla sona geliniyor. Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve ESBEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yavuz Ayva, 2019 yılında sanayiciye destek olmak ve il sanayisi için önem taşıyan 12 meslek dalında ve 26 branşta hizmet veren bir merkez kurmaya karar verdiklerini belirtti. Kurulan merkezin hizmet verebilmesi için öncelikle yasal olarak TÜRKAK ve MYK tarafından akredite edilmesi gerektiğini dile getiren Yavuz Ayva, hızla tamamlanmakta olan bu süreçler sonrasında merkezin hem Türkiye genelinde hem de Eskişehir’deki iş gücünün belgelendirilmesiyle, çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi vermek konusunda çalışmalara başlayacağını açıkladı. Yavuz Ayva, Eskişehir sanayisinde önemli paya sahip olan metal, makine, plastik ve lojistik sektörlerinde MYK belgesinin ESBEM’den alınabileceğini aktardı. 

TÜRKAK denetimini başarıyla geçti
ESBEM Başkan Vekili Ayva, merkezin ISO 17024 TÜRKAK Akreditasyon aşamasının tamamlandığını belirterek, “EOSB Sınav ve Belgelendirme Merkezi (ESBEM) faaliyete başlaması için gerekli olan TÜRKAK ISO 17024 akreditasyon denetimi 03-16 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleşti. Ofis ve sınav denetimleri yapıldı. 2020 yılında belgelendirme faaliyetlerine başlayacak sınav merkezinin ilk denetimi böylece tamamlandı. 12 Meslek dalında hizmet vermemiz, yasal prosedürlere uygun bulundu ve resmi denetim süreci tamamlandı. Yakında TÜRKAK Akreditasyon belgemizi alıyoruz. Ardından MYK akreditasyon sürecimizi de tamamlayıp, sanayimize hizmet vermeye başlıyoruz” dedi. 

Sanayiciye hizmet verecek tek yetkili firma
Merkezin kısa sürede belgelendirme faaliyetlerine başlayacağını söyleyen Ayva, “ESBEM; metal, makine, kimya ve plastik ile ulaştırma ve lojistik gibi 4 farklı sektör ve 12 meslekte sınav ve belgelendirme hizmeti gerçekleştirecek. Merkezimiz faaliyete geçtiğinde Eskişehir’de sanayi kuruluşlarına hizmet verebilen tek yetkili firma oluyor” şeklinde konuştu. 

Türkiye’ye ve Eskişehir’e hizmet verecek 
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ise yaptığı açıklamada, ESBEM’in Eskişehir sanayisinin çok önemli bir açığını kapatacağını söyledi. Başkan Küpeli, ESBEM’in sadece Eskişehir’e değil aynı zaman da tüm Türkiye’ye de hizmet verecek önemli bir merkez olacağını aktardı. 

İş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak 
Nadir Küpeli sanayicinin ihtiyaç duyduğu sektörlerde hizmet vereceklerini aktararak, “ESBEM’in lansmanını geçen sene kamuoyuna yapmıştık, uzun bir çalışma takvimimiz olmasına karşın, yönetimimiz ve çalışanlarımızın üstün gayretleriyle süreci oldukça öne çektik ve zamanından çok önce faaliyetleri süratle tamamlıyoruz. ESBEM söz verdiğimizden daha önce sanayimize hizmet vermeye başlıyor. Eskişehir’deki iş dünyasının ihtiyaç duyduğu kaynakçı, metal saç işlemeci, metal kesimci, metal tezgâh işçisi ve operatörü, CNC operatörü, makine bakımcı, plastik enjeksiyon elemanı ve operatörü ve köprülü vinç operatörü alanlarında çalışanların belgelendirilmesi, TÜRKAK ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan akredite olan şirketimiz EOSB Sınav ve Belgelendirme Merkezi (ESBEM) ile sağlamayı hedefliyoruz. ESBEM bünyesinde açılacak olan sınavlar ile başvurucuların ilgili alanlarda teorik ve uygulamalı sınavlarla bilgi ve deneyimleri belgelenecektir. İl sanayimizdeki çalışanların mesleki bilgi kalitesinin arttırılmasına önemli katkı sağlayacak olan merkezimizde ilerleyen dönemde mevzuat değişikliklerine bağlı olarak yeni meslek dalları da ilave edilerek çok sayıda meslek dalında belgelendirme hizmeti verilmeye devam edilecektir” diye konuştu. 
 

Editör: İbrahim GÜLTEKİN