Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Dr. Çetin Ali Dönmez temaslarda ve görüşmelerde bulunmak üzere Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünü ziyaret ettiler. Bakan Yardımcılarını Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli karşıladı. Ziyarette Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammet Taha Güven de yer aldı. Başkan Küpeli, gerçekleşen ziyarette Bakan Yardımcıları Büyükdede ve Dönmez’e pandemi döneminde alınan OSB’de yürütülen çalışmalar, bu dönemde alınan kararlar ve normalleşme sürecinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Küpeli, özellikle yeni tip koronavirüs salgını ile mücadelede normalleşmenin başladığı haziran ayından itibaren yaşanan ivmeyle üretimde ve ihracatta ciddi mesafe alındığını aktardı.

Son 10 yılın yatırım rekorunu kırdık

Eskişehir'e yatırım noktasında son yılın en yüksek rakamlarına ulaştıklarını aktaran Küpeli, "Normalleşmenin başladığı haziran ayıyla birlikte ciddi bir hareketlenme var. Elektrik ve doğalgaz tüketimimiz artıyor, eylül ayında da elektrik tüketiminde önceki yılların üzerine çıktık. Üretim ve ihracat ayağında pandeminin ilk ve yoğun olduğu dönemde yaşanan kayıplar yavaş yavaş yerine koyuluyor. Diğer yandan yatırımcılarımızın bölgemize yoğun bir ilgisi var. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni arsa tahsisleri bakımından bu sene son 10 yılın yatırım rekorunu kırdık. 8 ay’da 37 yatırımcıya 765 bin metrekare arsa tahsisi yapıldı. Sene sonuna kadar önemli ölçüde yeni tahsisler yapmayı öngörüyoruz. Bu dönemde büyük bir yatırım yaparak EOSB Meslek Lisemizi tamamlayarak eğitime açtık, Yaşam Merkezindeki birimlerin inşaatı hızla yükseliyor. Sanayide çarkların durmaması için yoğun çaba sarf ettik” dedi.

Gemlik Limanı ve Hasanbey demiryolu bağlantısı bizim için önemli

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinin yüksek teknolojili ürünler üreten ve ihraç eden bir OSB olduğunu ifade eden Başkan Küpeli, bu oranın yüzde 15 seviyesinde olduğunu aktardı. Küpeli, Hasanbey Lojistik Merkezi ve Gemlik Liman Bağlantısının Eskişehir sanayisinin gelişimi ve bölge illeri açısından son derece hayati ve önemli olduğunu Bakan Yardımcıları Büyükdede ve Dönmez’e iletti.

Eskişehir katma değer üreten bir il

Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Eskişehir'in kendileri için özel bir il olduğunu aktararak, "Eskişehir'e çok değer veriyoruz. Eskişehir bizim için özel bir kent. Burada güçlü bir sanayi altyapısı var. Katma değer üreten bir il. Eskişehir sanayisi başta havacılık sanayi olmak üzere çok sayıda yüksek katma değerli ürünler üretiyor. Eskişehir raylı sistemler ve havacılık sanayisinin kalbi. Bu iki sektördeki payı daha da artırmalıyız. Yeni yatırımlar şehrimize kazandırmalıyız. URAYSİM çok önemli bir proje, yaşanan bazı sorunlar var bunları çözmek için uğraşıyoruz. Bu önemli yatırımı mutlaka hayat geçirmemiz gerekiyor. Bunun yanında Eskişehir’de olmasını düşündüğümüz havacılık sanayindeki bilgi birikiminden yararlanarak gelişmesini öngördüğümüz yeni sektörler ve yatırım alanları var. Bunlar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez de, “Eskişehir sanayisi çok güçlü, burada çok kaliteli firmalar var. Güçlü bir ihracat yapınız var. Buradaki yüksek katma değerli ihracat rakamı, ülkemizin ulaşmak istediği hedef. Eskişehir OSB bizim en sorunsuz bölgelerimizin başında geliyor. OSB Yönetimimizle gayet verimli bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Yine de herhangi bir sorununuz olduğunda bize her zaman ulaşabilirsiniz. Her konuda gerek Bakanlık olarak gerek buradaki kuruluşlarımız eliyle sizlere yardımcı olmaya hazırız. Eskişehir OSB’nin yapmış olduğu Meslek Lisesi yatırımı, Yaşam Parkı yatırımı önemli ve OSB’ye değer katan yatırımlar. Eskişehir OSB’nin daha da gelişmesi ve yeni yatırımlar alması konusunda bizlerde size destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bölge müdürlüğü ziyaretinin ardından Hasan Büyükdede organize sanayi bölgesinde ve bazı firmalarda incelemelerde bulundu.