İsmailağa Fıkıh Heyeti üyelerinden Fatih Kalender, “Dövize Endeksli TL Mevduat Hesabı” caiz mi? sorusuna net ifadelerle cevap verdi. İsmailağa Net Youtube kanalında gelen soruya cevap veren Kalender, AK Parti hükümetinin yeni uygulamasıyla ilgili, “Kat'i surette faizdir, Allah'a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun.” cevabını verdi.

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT HESABI AÇMAK CAİZ Mİ?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz hafta kabine toplantısının ardından yaptığı açıklama ile başlayan kur korumalı TL mevduat hesabına uygulamasına ilişkin İsmailağa Cemaati’nden fetva geldi. Gelen Youtube’dan sorulara cevap veren İsmailağa’nın Fıkıh hocalarından Fatih Kalender yeni sistemin faiz olduğunu söyledi. Kalender Hoca, soruya ilişkin, “Bir Müslümana uygun olmayan bir ameldir. Kat'i surette faizdir. Allah'a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun.” ifadelerini kullandı.

KALENDER: KATİ SURETTE FAİZDİR, ALLAH HARP İLAN ETMEKDİR

Fatih Kalender’in “Dövize Endeksli TL Mevduat Hesabı caiz mi? sorusuna cevabı şöyle oldu:

Bir Müslüman’ın faizle iştigal eden bir bankayla bu türlü bir anlaşmaya girmesi, velev ki burada gayesi parasını muhafaza etmek, parasının değer kaybını koruma ve devletin bu imkanından fayda temin etmek kastı da olsa kati surette buna fetva vermek uygun değil, caiz değil. Çünkü faizdir. Açık bir şekilde bankayla anlaşma yapıyorsun. Kitaplarımızda geçen tanıma şıp diye oturuyor. Ben sana borç veriyorum sende bana bu borcu fazlasıyla ödemeyi taahhüt ediyorsun ve ben bu şartla sizinle akit yapıyorum. Karz yoluyla oluşan faizdir. Bunun caizliğini konuşmaya gerek yok, bu açık faiz olacağı için caiz değil.

Meseleyi finans kurumları yoluyla düşünecek olsaydık; finans kurumlarında katılım hesabı, biz camia olarak paranın nemalandırılması noktasında bir de kârı yansıtmadaki kâr hesaplamalarındaki sıkıntılarından kaynaklı olarak bunun da caiz olmadığını ifade ediyoruz. Bir Müslüman gerek faizli banka olsun gerek finans kurumları olsun sadece kastı parasını nemalandırmak, parasını artırmak, oradan maddi olarak bir gelir temin etme kastı olursa olsun bu şekilde bir ameliye girmesi caiz değil. Bu uygun olmayan, Müslüman’a layık olmayan ameldir. Kati suretle faizdir zaten. Allah’a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun.”