GAZİANTEP (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "4. sanayi devrimin konuşulduğu bir dönemde Irak sanayisini yeniden yapılandırmaya da talibiz. Birlikte çalışmak istiyoruz." dedi.

Şimşek, Teymur Otel'de düzenlenen Gaziantep-Irak İş ve Yatırım Forumu'nun açılışında, Türkiye'nin ülke bütçesinin 5'te birini eğitime ayırdığına işaret ederek, konuklara bu konuda kendi ülkelerinde daha fazla yatırım yapma çağrısında bulundu.

Irak'ın son yıllarda savaşlara, müdahalelere ayırdığı bütçeyi eğitime ayırması halinde adeta çağ atlar hale gelebileceğini anlatan Şimşek, "Ama yaptırmadılar, çünkü hep bir şeylerle uğraştırdılar." ifadelerini kullandı.

Dünyada en iyi ve büyük 250 müteahhitlik firması incelendiğinde Türkiye'nin ikinci sırada bulunduğuna değinen Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu aslında Irak için de fırsattır. Irak'ın yeniden inşaası konusunda bu alanda yapılacak çalışmaların önünü açacağız. Bunun yaparken elimizden geldiğince kendi kaynaklarımızı kullanmaya hazırız. Yeter ki belirli alanlarda alt yapı hazırlansın. Çok yakın zamanda Bağdat'ta, Musul'da buluşmak istiyoruz. Iraklı kardeşlerimizle yeniden inşayı konuşmak istiyoruz."

- "Yatırım ortamını geliştirin"

Yatırımcıların önünü açmaya çalıştıklarına dikkati çeken Mehmet Şimşek, bu alanda Türkiye'nin doğru şeyler yaptığını söyledi.

Türkiye'nin, sürekli daha fazla yatırımcı çekmesinin, doğru yolda olunduğunun göstergesi olduğunu aktaran Şimşek, "Iraklı kardeşlerimize sesleniyorum; öngörülebilirliği artırın, şu Gaziantep'teki yatırımcıların tamamı gelir, orayı yeniden inşa eder, ticareti çeşitlendirir. Siz yeter ki yatırım ortamını geliştirin. Sizinle var olan deneyimleri paylaşmaya hazırız. Her şey para değildir. Hiçbir zaman tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok. Irak olarak da Türkiye olarak da bakacağız, dünyada en iyisi neredeyse ilham alıp onu uygulayacağız. Irak ile tecrübe ve deneyim paylaşımına hazırız. 4. sanayi devrimin konuşulduğu bir dönemde Irak sanayisini yeniden yapılandırmaya da talibiz. Birlikte çalışmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki firmaların Ar-Ge konusunda her geçen gün daha fazla yatırım yaptığını ve teknolojiyi yakından takip ettiğini kaydeden Şimşek, Iraklı ve Türkiye'deki iş adamlarının çok güçlü iş birliği oluşturabileceğini dile getirdi.

Türkiye ile Irak'ın iki güçlü ortak ve kardeş ülkeler olduğunu vurgulayan Şimşek, "Binlerce yıldır bu topraklardayız, inşallah binlerce yıl daha bu topraklarda olacağız. Kültürümüz, tarihimiz, dinimiz, dilimizdeki bazı kelimeler aynı. İnşallah Irak büyüyüp, gelişecek ve Türkiye'ye mal satacak. Ticarette bazı sıkıntılar var. İnşallah bunlar daha da azalacak. Türkiye ile Irak arasında çok iddialı hedefler var. Bize çok iş düşüyor. İnanıyorum ki Irak, önümüzdeki dönemde hızla gelişecek. 824 bin Iraklı kardeşimiz bu sene turist olarak bize gelmiş. İnşallah bizim vatandaşlarımız da Irak'taki güzellikleri görme imkanı yakalayacak. Ben Irak ile Türkiye'nin geleceğine inanıyorum. Bu geleceği daha güçlü inşa etmek için bir aradayız." diye konuştu.

(Bitti)