GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Odasınca (GTO), triko ve hazır giyim sektörüne yönelik "Renk ve Trend Semineri" düzenlendi.

Kentteki triko ve hazır giyim sektörünün büyük ilgi gösterdiği seminerde, tasarımcı Özlem Süer gelecek yılların renk eğilimlerini analiz etti.

Seminerin açılışında konuşan GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep'in triko ve hazır giyimin önemli merkezlerinden biri olduğunu anlattı.

Makine halısında, iplikte, dokunmamış kumaşta lider konumda olmalarının altında tekstil sanayisindeki güçlü ve zengin üretim kültürünün yattığını ifade eden Hıdıroğlu, bu konuda daha fazla katma değer yaratmak gerektiğini belirtti.

Küresel hazır giyim pazarının 2023 yılında 740 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade eden Hıdıroğlu, ülkenin hedefinin pazar payında 52 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Hıdıroğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa pazarındaki en büyük rakibimiz olan ve marka ürünleriyle küresel pazarda söz sahibi olan İtalya, giyim ihracatında kilogram başına 50 dolar, ülkemizse 20 dolar kazanmaktadır. Bunun yanında ucuz iş gücü maliyetlerinden dolayı rekabet avantajına sahip Asya ülkeleri var. Çin'de işçilik ücretleri artmaya başladı. Bu nedenle önümüzdeki dönemde Çin'in dünya hazır giyim ihracatında aldığı payın gerileyeceği, buna karşılık ucuz işgücüne sahip diğer Asya ülkelerinin payının artacağı tahmin ediliyor. Bunun yanında teknolojik gelişmeler hız kesmiyor. Yeni kumaş türleri, üç boyut teknolojisi kullanılarak yapılan tasarımlar, giyilebilir teknolojinin her unsuru modayı yeniden şekillendiriyor. Bugün dünya halı modasını belirleyen kentimizin yarın için hedefi triko modasını belirlemek olmalı. Ayrıca sektör, istihdam yaratma noktasında çok önemli bir alan.''