HIRDAVATÇI ESNAFI: “ESNAF AYAKTA DURABİLİRSE NE MUTLU”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin Esnaf Masası heyeti ile Isparta’nın Yalvaç ilçesinde esnafın sorunlarını dinledi. Bir hırdavatçı, Ağbaba’ya, “Enflasyon yüzde 200… Bu, can çekiştirmekten başka bir şey değil. Öldürecekler ama şu anda can çekişiyoruz” dedi.

Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP Esnaf Masası heyetinin Isparta’daki temasları sürüyor. Veli Ağbaba ve Esnaf Masası heyeti, bugün Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bugün esnafı ziyaret etti. Yalvaçlı bir hırdavatçı, Ağbaba’ya yaşadıkları sorunları anlatırken “Biz, 94 krizini yaşadık, 2001 krizini yaşadık ama şu beş senedir, 2018’den beri sıkıntı yaşıyoruz. Esnaf ayakta durabilirse ne mutlu” diye konuştu.

 Ağababa ile esnaf arasında şu diyalog yaşandı:

Ağbaba: Sen boya da satıyorsun. Geçen sene bir evi kaça boyuyorlardı, işçilik hariç?

Esnaf: Boya, en fazla bin lira tutardı; işçilik de bin lira. Şu anda boya 2 bin liranın üzerinde. İşçilik de bin 500 liranın üzerinde. Yani yüzde yüz zam geldi.

Ağbaba: Peki insanlar ev boyatabiliyor mu?

Esnaf: Şu anda çok zor. Yani ekonomide yüzde 25, yüzde 50 enflasyon yalan.

Ağbaba: Ne kadar enflasyon sence?

Esnaf: Bana göre, ‘12 lira silikon’ dediniz ya 12 liraya aldığım silikonu 15 liraya satıyordum. Şu anda silikonun bana maliyeti 38 lira. Bu yüzde 100’lük enflasyon da kesinlik yalan.

Ağbaba: Peki tavan boyası kaç liraya gelirdi, şimdi ne kadar?

Esnaf: Geçen sene 100 liraya sattığımız tavan boyası şu anda 285 lira. Şunu 400 liraya satıyordum, para kazanıyordum. Şu anda bin 100 lira. Bu dediğim çok uzun değil, en fazla olsun yedi ay önce.

Ağbaba: Yani bu kurla bugüne kadar yüzde 200 zam gelmiş.

Esnaf: Bana göre öyle. Enflasyon yüzde 200.

Ağbaba: İşiniz de düşüyor otomatik olarak, değil mi?

Esnaf: Boyattıramaz kimse tabii, yaptıramaz. Boya satışımız yarı yarıya düşecek tahmin ettiğime göre. Biz, aşağı yukarı 51 yıldır bu işi yapıyoruz. Baba mesleği benim. Şu masa babamın masasıymış, 65 liraymış. 31 sene oldu. Biz, 1994 krizini yaşadık, 2001 krizini yaşadık ama şu beş senedir, 2018’den beri sıkıntı yaşıyoruz. Esnaf ayakta durabilirse ne mutlu.

Ağbaba: 1994’ten, 2001’den daha mı kötü diyorsun?

Esnaf: Çok kötü. O krizi yaşadık. 1994 krizi altı ay sürdü. Yani bir senede normale, yerli yerine oturdu. Ancak bu 2018’de, 4 liralık euro 10 lira kadar çıktı. Sonradan 7 liraya düştü ama şu anda 16,50 lira. Bu, can çekiştirmekten başka bir şey değil. Öldürecekler ama şu anda can çekişiyoruz.