MEHMET FATİH KACIR: "EN YÜKSEK BÜYÜME HIZINA ULAŞAN ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin geleceğine değer katacak pek çok Ar-Ge projesinin, pek çok yatırımın önünü açmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak proje bazlı desteklerimizde de kimya sektörünü önceledik” dedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), 2021 yılında en çok ihracat yapanları ödüllendirdi. ‘İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Törende, 34 kategoride ilk 5’e giren 170 firmaya ödül verildi.

Ödül töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ülke ihracatının yıl sonu hedefinin 250 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Turagay, şunları söyledi:

“İLK 2 AYDA KİMYA SEKTÖRÜNÜN İHRACATI YÜZDE 37 ORANINDA ARTTI

İhracatımız artıyor. 2021 yılını yüzde 11 büyüme ile kapattık. Dünyada en yüksek büyüme hızına ulaşan ülkelerden biri olduk. PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) rakamlarına baktığımız zaman karşımıza kimya sektörü ve plastik sektörü çıkıyor. Kimya ve plastik sektörümüz, PMI’da Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri olduğunu açık ve net olarak ortaya koyuyor. Kimya sektörü geçen yılı 25,4 milyar dolarlık ihracatla tamamladı. Bu sene 3 ayda, 20 Mart itibariyle 6,4 milyar dolara ulaştı. Yüzde 37,1’lik artıştan bahsediyoruz. Geçen sene Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 32,9 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 38,8 artırdı. Bu sene de baktığımız zaman ilk 2 ayda ihracatımız 21,4 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 37 oranında artırmış.

SEKTÖRÜN YÜZDE 75 İTHALATA BAĞLI BİR YAPISI DA VAR

Hammadde fiyatlarında yüksek artışlar, emtiadaki yüksek artışlar var ama yine de biz başarılara imza atıyoruz sayenizde. Sektörün yüzde 75 ithalata bağlı bir yapısı da var. Bunun için endüstri bölgeleri, süper teşvikler, petrokimya yatırımları gibi Türkiye’nin geleceğini açacak yatırımlar önemli. Dünya ihracatı içerisindeki payımız binde 5, bunu çok daha yukarılara çıkarmamız lazım. Daha çok çalışmamız, daha çok yatırım yapmamız lazım. Kimya sektöründe daha gidecek çok yolumuz var. Kimya Teknoloji Merkezi önemli bir atılım, önemli bir adım.”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da ödül töreninde yaptığı konuşmada, kimya sektörünün çok önemli, çok kritik bir sektör olduğunu söyledi. Kacır’ın konuşması şöyle:

KİMYA SEKTÖRÜNÜN PEK ÇOK SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE ÇOK KRİTİK KATKILARI VAR

 Kimya sektörü, bütün dünyada çok önemli bir sektör. Hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki bu sektörü geliştirmeden başarılı olmuş olsun. Çünkü pek çok sektörün gelişimine çok kritik katkılar sunan, ürettiği 100 ürünün 77’sini diğer sektörlere girdi olarak veren bir sektörden bahsediyoruz. Bizler bu önemin farkındayız ve çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyoruz.

BAKANLIK OLARAK PROJE BAZLI DESTEKLERİMİZDE DE KİMYA SEKTÖRÜNÜ ÖNCELEDİK

İhracatçı Birliğimizle, paydaşlarımızla şimdiye kadar çok yakın çalışmalar yürüttük. Hamle programını birlikte dizayn ettik. Öncelikli ürünleri, yenilikçi teknoloji alanlarını birlikte tespit ettik. Yakın zamanda inşallah bu programın sonuçlarını açıklayacak, Türkiye’nin geleceğine değer katacak pek çok Ar-Ge projesinin, pek çok yatırımın önünü açmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak proje bazlı desteklerimizde de kimya sektörünü önceledik. Birlikte çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projesinde de desteklerimiz yanınızda olacak. Türkiye’mizi milli teknoloji hamlesi hedeflerine önce 2023, daha sonra çok daha ileri hedeflere hep birlikte taşıyacağız.”

TİM Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında 2021’in rekorla tamamlandığını belirterek, “Önümüzde 250 milyar dolarlık ihracat hedefi var” dedi. Gülle, konuşmasını şöyle sürdürdü:

BÖLGE EKONOMİSİNİN YENİDEN ŞEKİLLENECEĞİ DÜNYADA TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ OLACAK

Türkiye, geçen yıl sıkça dile getirdiğimiz tedarik zincirindeki bozulmadan dolayı bir tedarik merkezi olma sözünün altını 25 milyar dolarlık ihracat fazlasıyla gösterdi. Türkiye bundan sonraki süreçte bu tedarik merkezi ile ilgili pek çok güzel gelişmeye vesile olacak. Görüyoruz ki şu andan sonraki süreçte savaşın ve bölge ekonomisinin yeniden şekilleneceği bu pandemi sonrası dünyada, Türkiye parlayan yıldız olacaktır. Bunun en büyük gücü siz ihracatçılar olacaksınız.

KİMYA SEKTÖRÜ BİRİNCİ SEKTÖR POZİSYONUNA YÜKSELDİ

Kimya sektörümüz geçen yıl ikinci sektörümüzdü, bu yıl rakamlara baktığımda bugün itibariyle kimya sektörümüz birinci sektör pozisyonuna yükseldi. Şu ana kadar olan 2,5 aylık sürede kimya sektörümüzün ihracat performansı gerçekten çok fazla alkış hak ediyor. Bu başarı hepinizin, sizleri yürekten kutluyorum.

TÜRKİYE İLK DEFA 2021 YILINDA DÜNYA TİCARETİNDE YÜZDE 1’İN ÜZERİNDE PAY ALDI

Üçüncülükten ikinciliğe, ikincilikten birinciliğe, bu sektörle gurur duyuyoruz. Ülkemiz ilk defa 2021 yılında dünya ticaretinde yüzde 1’in üzerinde pay aldı. Öyleyse bizim hedefimiz, dünya ticaretinden kimya sektörü olarak yüzde 1 pay almak. 2030 yılına kadar 50 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğimize inanıyoruz.”

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de devam eden koronavirüs pandemisi süreci nedeniyle son iki yılın herkes için zorlu geçtiğini belirterek şunları söyledi:

“KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ’NİN BU YIL AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Tüm olumsuz koşullara rağmen el ele, omuz omuza mücadele ettik ve bu zor sürece de hızla adapte olmayı başardık. Hiç kuşkusuz, biz de ülke olarak topyekûn bir anlayış ile bu yeni düzenin oyun kurucuları arasında yer almalıyız. Derin ekonomik dalgalanmaların yeniden yükseliş trendine girmesi ve hızlı bir yukarı yönlü ivme kazanabilmesi için yüksek teknoloji içeren ve yüksek katma değerli ürün üretip ihraç edebilmemiz gerekiyor. Biz de İKMİB olarak bu dalgalanmayı sektörümüz ve ülkemiz lehinde değerlendirebilmek için 2 senedir üzerinde çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projemizi bu yıl içerisinde hayata geçiriyoruz. İçinde ihracatçılarımızın numune bedellerini yaklaşık yüzde 70 oranında azaltacak ve zaman tasarrufu sağlayacak uluslararası akredite referans laboratuvarlarının, girişimcilik ve start-up alanlarıyla ve kitlesel fon kuruluşlarıyla yeni buluşlara imkan tanıyıp sanayi ve üniversite işbirliğini canlandıracak. KOBİ destek merkeziyle ihracat yapmak ve ihracatını geliştirmek isteyen KOBİ statüsündeki şirketlerimize istihbarat, endeks ve trend desteği verecek, dijital kütüphanesi ile bilimsel yayınları tek tuşla kullanıcılara açacak çok önemli bir projeye imza atmış olmanın da haklı gururunu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Açılışını da yine bu sene içerisinde yapacağız.

2030 YILINDA 50 MİLYAR DOLAR İHRACAT İLE SEKTÖREL BAZDA BİRİNCİLİK HEDEFLİYORUZ

Hedefimiz, 2030 senesinde kimya sektörü ihracatımızı 50 milyar dolarlık seviyeye yükselterek sektörel bazda birinciliğe yerleşmek. Bunu başaracağımızdan hiçbir kuşkum yok. Önümüzdeki sene, 2030 vizyonu çerçevesinde Kimya Sektör Platformu olarak uluslararası boyutta bir şura tertip etmek için kolları sıvamış durumdayız. Bu şura vesilesiyle de 2023-2030 Kimya Sanayi Strateji Belgemizi de oluşturmuş olacağız. Bütün gayemiz ve hedefimiz 2030. Çünkü küresel kurum ve kuruluşlar ile devletimiz de sürdürülebilirlik temelli ekonomik kalkınma hedeflerini 2030 planlarına göre düzenliyorlar. Birleşmiş Milletler hedefleri de bu yönde. Biz, bütün bu projelerimiz ile İKMİB’imize Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın itibarlı kurumlara verdiği Global Compact prestijli statüsünü de kazandırmış olacağız.”