Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 10.25 seviyesinden sabit tuttu.

Murat Uysal göreve geldikten sonra ilk dokuz toplantıda indirime giderek faizi yüzde 24 seviyesinden yüzde 8.25 seviyesine düşüren Merkez Bankası, Eylül 2018’den sonra ilk defa geçen ay 200 baz puan faiz artışına gitmişti.

DOLAR FIRLADI

Dolar kuru TCMB'nin faiz kararının ardından 7,9586 seviyesine yükseldi.

Çarşamba gününü 7,8123 seviyesinden kapatan Dolar/TL kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ekim toplantısı öncesinde 7,78'lere kadar çekilmişti.

Merkez Bankası 10.25 olan politika faizini sabit tuttu. Beklenti, faizin artması yönündeydi. Beklentilerin aksi yönündeki kararın ardından, 7.80'in altındaki dolar 7,9586 seviyesine yükseldi.

"PİYASALARI ŞOKE EDER"

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü Para Politikası Kurulu'ndan en az 1.75 puanlık bir faiz artışı beklendiğini kaydettiği yazısında, "Koşullar öyle hızla değişiyor ki, artık en düşük artışın 1.75 puan olması gerektiğini dile getiriyoruz. Bu arada Reuters tarafından yapılan anket de piyasadaki beklentinin 1.75 puanlık artış yönünde olduğunu gösterdi. Reuters’e göre beklentiler 1 puan ile 3 puan arasında değişiyor" diye yazmıştı.

Aktaş, piyasaların faiz artışına odaklandığını belirterek, "Bugünün en büyük sürprizi faize dokunulmaması olur ki bu piyasaları şoke eder. Çünkü faizin artırılmasını beklemeyen kimse yok. Başta piyasalar... Faizdeki artış beklentisinin etkisiyle dolar dün bir ara 7.82’ye, euro da 9.27’ye kadar geriledi. Hani olur ya bugün eski düşünceler baskın çıkar ve faiz sabit bırakılırsa, yandı gülüm keten helva; artık döviz bir anda nerelere fırlar, kimse bilemez..." yorumunu yapmıştı.

Ayrıntılar geliyor…