IKBY’nin aldığı referandum kararı, Irak ile gerçekleştirilen yaklaşık 7 milyar dolar ticaret hacmini de etkileyebilir.

Türkiye’nin bugün en önemli gündem maddelerinden birisi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan referandum. Referandumdan çıkacak olası bağımsızlık kararı, Türkiye ile IKBY arasındaki gerilimi arttıracak. Gerilen ilişkiler sonucu Türkiye Irak arasındaki ticaret ilişkisini olumsuz etkilenmesi öngörülüyor.

Ekonomik açıdan bakıldığında Irak’a 2015 yılında 8.3 milyar dolar, 2016 yılında 7.2 milyar dolar, 2017’nin ilk 8 ayında ise 5.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken son yıllarda Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

Rakamlara göre; Türkiye’den Irak’a 2017’nin ilk 8 ayında en çok ihracat 1.1 milyar dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanında yapılırken, ikinci sırada 589 milyon dolar ile mücevher sektörü, üçüncü sırada 548 milyon dolar ile kimya sektörü, dördüncü sırada ise 465 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon yer aldı.

Erdoğan: "Sınır kapılarını kapatacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Ombudsmanlık toplantısında yaptığı açıklamada "Siyasi olarak, ekonomik olarak, ticari olarak, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içinde diğer tedbirleri de açıklayacağız. O adımlar da atılacak. Giriş çıkış kapatılacak" ifadelerini kullanmıştı.