ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sınır ticaretinin kapsamını genişletecek yeni model üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Kars'tan, Şırnak'tan Hatay ve Kilis'e kadar olan bölgede sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek bu bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan fazlasını kazandırabiliriz." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu'nda, AK Parti Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan ile AK Parti ilçe teşkilatları, belde belediye başkanları ve üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.

Heyetin, bölgeye ilişkin sorun ve taleplerini dinleyen Tüfenkci, Bakanlık olarak sınır ticaretinin bölgede serbest bırakılması için çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarını bildirdi.

Tüfenkci, mevcut uygulamadaki sınır ticaretinin kapsamının yeni modelle genişleyeceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Fabrika yapımı için arazi şartları çok elverişli değil. Ham maddenin ulaşımı, ürettiğini satmak için nakliye masrafları da düşünüldüğünde maliyetler artıyor. Sınır ticaretinin kapsamını genişletirsek, Kars'tan, Şırnak'tan Hatay ve Kilis'e kadar olan bölgede sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek bu bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan fazlasını kazandırabiliriz. Batı illerimizde sınır ticaretinin çok anlamı yok ama buralarda var. Bu sınırlarda uyuşturucu, benzin, mazot ticaretinin önüne geçelim, ticareti de ithalat ve ihracat gibi değil, tabanda yapılan bir ticarete dönüştürelim, esnafın, belgesini alanların şehirde yaptığı bir ticaret haline getirelim. Önerdiğimiz model bu esas üzerine."

- "Sınır kapısı ticareti kolaylaştıracaktır"

Barkod sistemiyle belirli kotalarla satışların takip edilebileceği bir modelin hayata geçirilebileceğini aktaran Tüfenkci, heyetin Uludere'ye sınır kapısı talebine ilişkin ise bölgeye gelecek ay bir ziyaret gerçekleştirerek yerinde inceleme yapacaklarını kaydetti.

Bölgeye inşa edilecek sınır kapısının, sınır ticaretini kolaylaştıracağına işaret eden Tüfenkci, "Habur gibi bir kapı olmasını beklemiyoruz, çok büyük tırların gidip geleceği yollara ihtiyaç yok. Üzümlü gibi bir sistemi kurabileceğimiz yapı oluşturabilirsek iyi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, özel idare tarafından işletilen Habur Tır Parkı'nın modernize edileceğini ve Habur Gümrük Kapısı'na entegrasyonu için gerekli girişimlerde bulunacakları bilgisini verdi.