İSTANBUL (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) kamu ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelerek iş birliği, yatırım ve destek fırsatlarını görüşen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) heyeti, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ile de bir araya geldi.

Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, TÜRKONFED, İstanbul Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (İSİFED), Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) ve Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) iş birliğiyle Kıbrıs ticari heyet ziyareti gerçekleştirildi.

Kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmeler yapılan ziyarette yatırım ve destek fırsatları görüşülürken, B2B toplantılarla Türk ve Kıbrıslı iş insanları arasında yeni iş birliği fırsatları da ele alındı.

TÜRKONFED heyeti, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami tarafından da kabul edildi. Heyette, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, Kıbrıs İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat ile TÜÇİAD Başkanı Kemal Kocak öncülüğünde yönetim kurulu üyeleri ve iş insanları yer aldı.


- "Kıbrıs sorunu sadece Kıbrıslıların değildir"


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirilen ortak toplantıda konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, seçimler sonrası adada iki toplumun adil ve eşit temsil edildiği bir modelle birleşme için masaya dönülmesini arzu ettiklerini belirtti.

Kıbrıs’taki çözüm sürecinin başarısını sadece Kıbrıslılar için değil, bölgenin ve AB’nin de sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınması kadar istikrarı açısından da önemli bulduklarını aktaran Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Bu noktada Avrupa ile entegrasyonun derinleşmesi, Türk iş dünyası tarafından da desteklenmektedir. Kıbrıs sorunu sadece Kıbrıslıların değildir. Kıbrıs’ta adil ve iki toplumun eşit temsil edildiği bir birleşme gerçekleştirilmelidir. Bu husus, AB-Türkiye üyelik müzakerelerinin yanı sıra Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestleşmesi dahil olmak üzere ülkemizin AB’ye entegrasyonu, dolayısıyla Akdeniz ve daha geniş bir bölge ile Avrupa’nın güvenliği ve refahı için de anahtar olacaktır. Öncelikli olarak adada birleşme müzakerelerinin yeniden başlatılması ve enerji alanında anlaşmazlıkların diğer üye ülkelerin de desteğiyle diyalog zeminine çekilmesi önem taşıyor. KKTC, bugüne kadar hep uzlaşmaya açık taraf olarak sorunu çözme noktasında ortak iradesini göstermiştir. Şimdi Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin ve ilgili ülkelerin, yeniden çözüm masasına dönülmesi noktasında aynı iradeyi ortaya koyma zamanıdır."

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz rezervlerinin keşfedilmesiyle birlikte yaşanan anlaşmazlığa ilişkin olarak Kadooğlu, bu durumun gerek bölge aktörlerinin gerekse bölge dışı aktörlerin Doğu Akdeniz’in taşıdığı potansiyelden faydalanmak için bölgeye yoğun ilgi göstermesine neden olduğunu belirtti.

Kadooğlu, "Ancak Kıbrıs’ın güneyindeki gazın, sıvı doğal gaz (LNG) halinde Avrupa’ya pazarlanması maliyeti çok yükseklere tırmanıyor. Bu durum Kıbrıs’tan Avrupa’ya doğal gaz naklinin en karlı ve kazançlı seçeneğinin Türkiye’den geçecek gaz boru hatları olduğu gerçeğini bariz biçimde ortaya çıkarıyor. Türkiye ve KKTC arasındaki Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması’nın, çevre ülkeleri de içine alacak şekilde belirlenecek stratejilerle genişletilmesi gerekmektedir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) arama çalışmalarında daha etkin olabilmesi için teknik kabiliyetinin de artırılması çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat ise ziyaretin, KKTC’ye özellikle eğitim, sağlık, turizm ve gayrimenkul alanlarında yatırım çekmek için çok verimli geçtiğini belirterek, “Türk ve Kıbrıs iş insanları olarak iş birliği ortamı yaratmak, ortaklıklar kurmak ve iş kapasitelerimizi artırmak için konfederasyonumuz TÜRKONFED ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Misafirlerimiz arasında farklı sektörlerde faaliyet gösteren birbirinden değerli iş insanları ile Kıbrıs’a yapılacak yatırımlarla ekonomimize katkı sağlamak en önemli amacımız.” ifadelerini kullandı.