PAZARCI ESNAFI: "VATANDAŞLAR PAZARIN YOLUNU UNUTTU"

İYİ Parti Aksaray İl Başkanı Ömer Faruk Ağır, esnafın sorunlarını dinledi. 20 yıldır pazarlarda esnaflık yaparak 12 çocuğunu büyüttüğünü söyleyen 51 yaşındaki Sema Havuçlu şunları söyledi:

“Alıyorsun 18’e (18 liraya), satıyorsun yine 18’e. 12 çocuk annesiyim, 20 yıldır bu işi yapıyorum, kazandığımızda karnımızı zor doyuruyoruz. Bu sene mahvolduk. Bu sene gördüğüm gibi, hiç görmedim ben. Çalışıyorsun; mazota, elektriğe ödüyorsun. Geçim kaynağım bu, alıyorum 1 lira kar ile geri satıyorum.”

Pazara eşiyle alışveriş yapmaya gelen bir vatandaş da pazarı gezdiğini ama alışveriş yapamadığını söyledi. Vatandaş, “Nasıl alayım. 3 kilo patates 30 TL olmuş. Cebinde 200 TL ile pazara gel bakalım. Bir saattir pazarda dolaşıyorum. Sadece soğukta kalmış, kilogramı 2 lira olan domatesi almak zorunda kaldım. 6 nüfusa sahibim. Önceden çiftçilik yapıyordum, ama artık yapamıyorum. Atımızı, arabamızı sattım. Bulursak alıyoruz, bulamazsak alamıyoruz” dedi.

“ALIM GÜCÜ DE YOK SATIM GÜCÜ DE YOK”

Uzun yıllardır pazarda tuhafiyecilik yapan bir diğer pazar esnafı da “Sabahtan beri buradayız, boş oturuyoruz. Biz burada 3 kişi çalışıyoruz, milletin alım gücü de yok satım gücü de yok. Pazara gelen vatandaş cebindeki 100 lirasıyla evine gıda almaya çalışıyor. Gıdadan sonraki ihtiyaçlarını alamıyor. Asgari ücretle çalışan, zaten ev kirası, elektrik, su, doğal gaz derken pazarın yolunu unuttu” diye konuştu.

Başka bir pazar esnafı da “Üretici pahalı veriyor. Biz de pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Zaten vatandaş da alamıyor, ama akşam A Haber'e bakarsanız trilyonluğuz” diye konuştu.

“BABAM EMEKLİ O YANIMIZDA, DOĞALGAZLA ELEKTRİĞİ ONA YIKTIK DA GEÇİNİP GİDİYORUZ”

Pazarcı esnafının maliyeye, bankaya borcunun alıp yürüdüğünü söyleyen bir pazar esnafı da “Vatandaş artık kilodan çok, taneye döndü. Şu pazardan maliyeye, bankaya borcu olmayan bir tane esnaf bulamazsınız. Durumlar sıkıntı artık. Biz halden 2-3 kasa ürün alıp, satarsak masrafları çıkartamıyoruz. Halden patlıcanı 22 liraya alıp, 25 liraya satmaya kalkıyoruz. Vatandaş alamıyor. Masrafımız aldı başını gidiyor. Yanımızdaki personel maaşı, mazot giderimiz, yer kiramızı ödeyemiyoruz. Belediyeye borç aldı başını gidiyor. Allah'tan babam emekli o yanımızda, doğalgazla elektriği ona yıktık da geçinip gidiyoruz” dedi.