Emirdağ'da ilk yerleşim Hititler zamanında M.S 4000 – 3000 yıllarında meydana gelmiştir. İlk yerleşme yeri şimdiki Hisarköy'de olmuştur. Hisar'ın ilk adı 'Aurra' dır. Tarihi kral yolunun üzerinde bulunan Aurra, önemli bir ticaret merkezi idi. Hisarköy, Finikeliler zamanında 'Amorium' adını almıştır. Amorium'a bağlı olarak şimdiki yerleşme merkezinde bulunan köye 'Amoryon adı verildi. Bizce Emirdağ'ımızın ilk adı AMORYON'dur.

Türklerin Emirdağ'a gelişleri Selçuklu Sultan'ı Alparslan zamanında olmuştur. Emirdağ adını Emir Mengücek'ten almıştır. Emirdağ'ın ismi 'Cırgın''dan sonra 'Muslucalı'dır. Muslucalı mahallelerinin (Kacerli, İncili, Çilli v.s) gibi büyümesiyle kasaba haline gelmiştir. Muslucalı Kasaba'sı merkez olmak üzere, Emirdağ 1866 yılında Patişah Sultan Abdülaziz zamanında kaza olmuş, 'AZİZİYE' adını alarak Hüdavendigar Vilayeti Karahisar-ı Sahip Sancağına bağlanmıştır.

Emirdağının 'AZİZİYE' adını almasında şöyle bir olay vukubulmuştur. Bu olayı Emirdağlı pek çok yaşlıdan dinlemişimdir.  Konya dönüşlerinde Emirdağ'dan geçerler.  Emirdağlılar, Patişahı başda deve ve sığır olmak üzere, yüzlerce kurban keser ve atının ayağına kilometrelerce halı ve kilim sererek karşılarlar. Emirdağ'da bir gün misafir ederler.    Karşılama ve ağırlamadan çok memnun kalan Patişah, Musluca kasabası olan Emirdağ'ını 'kaza' yapar. Emirdağ'ın ileri gelenleri Patişahın adına ithafen adının AZİZİZİYE olmasını isterler. Patişah'da kabul eder. Böylece Emirdağ'ının adı AZİZİZİYE olur. AZİZİYE, Cumhuriyetimizin kurulması ile karıştırılmaya başlanır. Bu karışıklığı önlemek için Afyon Milletvekili Ali Çetinkaya tarafından verilen bir önerge ve bu önergenin mecliste kabul edilmesiyle Emirdağ'a 1932 yılında Emirdağlarımıza ithafen EMİRDAĞ adı verilir.

NOT: Bu yazı, yıllar önce hazırlanarak Emirdağ Dergisinde yayınlanmıştır. O günkü kaynaklara ve bilgilere dayanılarak yazılmıştır.

KAYNAK: Bu yazı: Emirdağlı Fikret Akın'ın 'Emirdağ'dan Esintiler' adlı kitabından alınmıştır.