Kış mevsimi yaklaşıyor. Kış mevsiminde Emirdağlıların evlerinde ''ARABAŞI'' yapılır. Emirdağlılar, ARABAŞI' ile meşhurdur. ''ARABAŞI'' çiğnenmeden tavuk çorbası ile birlikte yutulur. Hatta, tavuk çorbasının içine acı biber atılır. ''ARABAŞI'' acı biberli tavuk çorbası ile birlikte çiğnenmeden yutulur. Harika, tadı var. Damak zevki harika.

''ARABAŞI''nın yapılışı:

Öncelikle hamurumuzu hazırlıyoruz. Hamurumuzu çorbasından 6 saat önce yaparsak daha iyi olur. Suyumuzun içine unu, tuzu ve limon tuzumuzu katıyoruz. İyice çırpıyoruz ve topaklanmasın. Eğer topaklanırsa, önemli değil mikserle bu işi halledebilirsiniz. Ocağa koyarak katılaşıncaya ve fokurdamaya başlayıncaya kadar yüksek ateşte pişiriyoruz. Fokurdamaya başladığı anda, altını kısıp yaklaşık 15 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Bu sırada düz ve yuvarlak tepsilerimizi hazırlıyoruz. İçini soğuk suyla çalkalayıp hafif sulu bıraktığımız tepsilere, hamurumuzu döküyoruz. Hemen tepsilerimizi sallamaya başlayalım. Hamur tepsinin ortasında donup kalmasın. Bu işlemi diğer tepsilere de uygulayarak soğuk ve el değmeyecek bir odaya koyun. Soğumaya ve donmaya bırakıyoruz.

Çorbanın yapımına ise; 1 adet tavuğumuzu haşlıyoruz. Tavuk suyunu dökmüyoruz. Çünkü çorbanın esas malzemesi tavuk suyumuzdur. Tavuk suyumuz az kalmışsa, üzerine yapacağınız tencerenin yarısından fazla olacak şekilde su koyup kaynatıyoruz. Ayrı bir tavanın içinde yağlarımızı koyup, unumuzu kavuruyoruz. Kavrulan unun üzerine biber ve domates salçalarını ekleyip, kırmızı toz acı veya pul biberimizi de döküyoruz. Sonra kepçe yardımıyla tavuk suyumuzdan alarak tavadaki salçalı una ekliyoruz. Topaklanmaması için iyice karıştırıyoruz. Pürüzsüz sos şekline getiriyoruz ve hepsini tavuk sulu tencereye döküyoruz. Eğer topaklanmışsa, yine imdadımıza mikser yetişiyor. Altını hafif şekilde kısarak pişirmeye başlıyoruz. Bu arada haşladığımız tavuğu küçük parçalara ayırıyoruz. Küçük parçalara ayrılan tavukları, kaynayan çorbanın içine atıyoruz. Yaklaşık 15 dakika da böyle kaynatıyoruz. Donmuş olan hamurumuzun kesimine başlıyoruz. Baklava şeklinde kestiğimiz hamurumuzla birlikte afiyetle yutuyoruz. ''ARABAŞININ'' sırrı ve lezzeti çiğnemeden yutmaktır.