Emirdağlılar, çevresinde bütün Türkiye’de hatta yurt dışında bile uyanık, tuttuğunu koparan olarak bilinir. Her işini sağlama almalarından kaynaklanmaktadır. Bu sağlama alma, hemen her sahada görüldüğü gibi, evlilik sahasında da kendini göstermektedir.

 Kız ve oğlan evinin her konuda anlaşıp, düğünün başladığı günlerde ve bilhassa kız tarafının çeyiz sergisini yaptığı kına gününde SENET ALMA hadisesi gerçekleşir. Kız tarafının verdiği çeyiz eşyaları, ziynet eşyaları ve takılar değer biçilerek bir liste halinde dökümü yapılır. Bu liste genelde, evlenme cüzdanlarının ‘hususi mukavele’ kısmımda yapıldığı gibi düz bir dosya kağıdına da çıkarılabilir. Kız tarafının muteber addedilen kişiler imzaladıktan sonra, damat yakınları da şahitler huzurunda imzalanır. İşlem, şahitlerin imzalaması ile tamamlanır. Sonra kız tarafına saklanmak üzere teslim edilir.

Senet almadaki gaye; herhangi bir anlaşmazlık anında kızı sağlama almaktır. Bu ayrılma ve boşanmada olabilir. Senet genellikle, anlaşmazlıklarda kız tarafı lehine caydırıcı rol oynar.  Çünkü kız tarafı bu senede dayanarak tazminat ve senetteki eşyaları talep edebilmektedir.

KAYNAK: Emirdağlı FİKRET AKIN’ın, ‘’EMİRDAĞ’DAN ESİNTİLER’’ adlı kitabından alınmıştır.