Emirdağ günlerinde, bilhassa kadınların sıkça başvurduğu bir yardımlaşma şekli ‘’imece usulü’’ dür.

Emirdağlılar yaz başlarında; kışlık yiyecek, giyecek (kuruluk, dirilik) telaşına düşen hamarat, Emirdağ kadını, elbirliği ile (akraba ve komşu kadınların katılması ile) bir an evvel ununu, bulgurunu, nişastasını, salçasını, kurutmalıklarını, hamurunu, pekmezini, yağını, yoğurdunu, peynirini, kavurmasını yapmaya koyulur.

Emirdağlı kadınlar; yardımlaşma şekli ile ‘’kışlık yiyeceklerini’’ hazırlarlar. Bu kışlık yiyecekleri sıralayalım:

1- Hamur Kesme

Yaz sonuna doğru sıra ile yapılır. Sarı buğday ununa: yeteri kadar yumurta, irmik, tuz, süt katılarak yoğrulur ve yumaklar dökülür. Bu yumaklardan, biraz kalınca yufkalar açılır. Evin müsait yerlerine yayılarak kuruması beklenir. Hafif kuruyan hamurlar, imeceye katılan kadınlarca incecik kesilir.

2- Yufka Etme

Yufka çok zor ve zahmetli iştir. Mutlaka yardımlaşma gerekir. Büyük leğenlerde yoğrulan yufkalık hamur, önce yumaklar haline getirilir. Sonra yufka tahtalar üzerinde oklavalarla açılır. ‘Evregeç’ tutan kadına verilir. Onun tarafından evirilerek, kızgın saç üzerinde iki taraflı olarak pişirilir. Tepsilerde üst üste yığılarak saklanır. Bir kadının hamarat olup olmadığı yaptığı yufkadan anlaşılır. Ayrıca, yufkanın sıcak olan külüne patateslerin gömülmesi, çocukların hiç vazgeçemeyeceği bir alışkanlıktır.

3- Ekmek Etme

Emirdağlı hanımların vazgeçemeyeceği en güzel adetler den birisidir. Haşlanmış patates ezmesi katılıp, yoğurt suyu ile yoğrulup, mayalanan hamur, tahta teknelere konularak, mahalle veya çarşı fırınlarına götürülür. Hamur kıvama geldiğinde somun haşhaşlı pide haline getirilerek pişirilir. Pişen ekmek örnekleri orada bulunan kadınlara dağıtılır.

4- Tarhana Etme (Dökme)

İri taneli yarmalık buğdaylar, güzelce temizlenip yıkanarak kaplara konur. Üzerine su ilave edilerek on gün kadar, ara sıra suyu değiştirilerek şişirilir. Sonra makineden geçirilerek suyu ile birlikte ezilir. Daha sonra süzgeçten geçirilerek kabuklarından ayrılır ve dibe çökmesi beklenir. Üst suyu dökülerek kalan iç kısım topaç halinde temiz bezler üzerine serilerek güneşte kurutulur. Sonra un haline getirilerek torbalanır.

5- Salça Çıkarma

Tarladan toplanan veya pazardan alınan domatesler, güzelce yıkanıp birkaç parçaya ayrılarak büyük kaplarda toplanır. Güneşte tuz ilavesiyle ekşimeye bırakılır. Daha sonra süzgeçten geçirilerek koyulaşması için güneşte bırakılır. İstenen kıvama gelen salça, kaplara konularak kış için saklanır.

Kaynak: emirdağlı fikret akın’ın ‘’emirdağ’dan esintiler’’ adlı kitabından alınmıştır.