6. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Eyüp Artvinli ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür'ün başkanlığında gerçekleşti.

Son Dakika! Mit, Suriye’de Yaptığı Nokta Operasyonla Canlı Bomba Saldırısını Engelledi Son Dakika! Mit, Suriye’de Yaptığı Nokta Operasyonla Canlı Bomba Saldırısını Engelledi

Dünyadan başta Japonya olmak üzere birçok bilim insanının katıldığı kongrede afetler ve afet eğitimi işlendi ve kongre sonrası sonuç bildirgesi yayınlandı. 6. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi sonuç bildirgesinde afetlerin Milli Güvenlik meselesi olduğu ve toplumun her kesiminin bu konuda eğitilmesinin gerekliliğinin altı çizildi. Kongrede afetlerin öngörülemeyen olaylar olsa da, eğitim sayesinde etkileri azaltılabileceği vurgulandı.

Japonya gibi başarılı örneklerin gösterdiği gibi, afet risklerini azaltma eğitimi herkes için gereklidir. Ancak ne yazık ki, bu eğitim çoğu insanın “yapılacaklar” listesinde yer almamaktadır. Toplumun her kesimini kapsayan ve erken yaşlarda başlayan çok boyutlu bir afet risklerini azaltma eğitimi stratejisi ile toplumsal direncin daha kolay ve kalıcı şekilde artırılması “en az maliyetle” mümkün olabilir.  

Konferansta Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle çeşitli doğal ve beşerî kaynaklı afetler bakımından yüksek risk taşıyan bir ülke olduğu gündeme getirildi. Deprem, sel, heyelan, orman yangınları ve kuraklık gibi afetlerin ülkemizin her bölgesini farklı düzeylerde tehdit ettiği belirtildi. Bu konunun can kaybı, ekonomik, sosyal, psikolojik kayıplar açısından bir Milli Güvenlik meselesidir olduğu kararlaştırıldı. Kongreye katılan Coğrafya Eğitimcileri, "afet eğitiminde milletimizin her kesimine yönelik bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının, milli güvenliğimizin ve sürdürülebilir kalkınmamızın en az maliyetli, en kolay, en ideal, en sağlam ve en etkili yolu olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz" kaydetti.