Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından şu yazılı açıklama yayınlandı;

"2018 yılında hem Eskişehirli süt üreticilerini desteklemek hem de çocuklarımız başta olmak üzere halkımızın temel gıda maddelerinden olan süte sağlıklı, güvenilir ve ekonomik olarak erişimini sağlamak amacıyla başlattığımız Halk Süt Projemiz hemşehrilerimizin güveni ile büyüyerek devam ediyor.

Bazı basın yayın organlarında satış olmadığı gerekçesiyle 1 litrelik ambalajların çıktığı, Halk Süt fiyatının piyasanın üstünde olduğu ve belediyenin kar amacıyla bu projeyi sürdürdüğü ile ilgili araştırmadan ve gazetecilikten uzak bilgilerle ilgili hemşehrilerimizi bilgilendirmek istiyoruz.

Öncelikle günlük pastörize süt olan Halk Süt ile marketlerdeki kutularda satılan UHT süt ve izinsiz şekilde kapı kapı gezilerek satılan çiğ sütün farkından bahsetmek istiyoruz. Kapılara dağıtım yapılan çiğ sütler hiçbir işlem görmemiş açıkta satılan süt türüdür. Çiğ süte gerek sağım esnasında hayvanların meme uçlarındaki bakterilerden gerekse ortam ile hava temasından birçok zararlı mikroorganizma bulaşabilmektedir. Bu yüzden sütü aldıktan sonra evimizde bir süre ısıl işleme tabii tutarız. Çiğ süt kaynamaya başladıktan en az 10-15 dakika sonra mikrobiyolojik açıdan güvenli hale gelmektedir. Bu süre içerisinde ısıl işlemin fazla olmasından dolayı sütte besin değeri kayıpları oluşmaktadır. Bu da çok değerli bir besin maddesi olan sütten gerekli verimi alamamak anlamına gelmektedir. Piyasada UHT olarak geçen uzun ömürlü sütler ise çok yüksek sıcaklıklarda sterilliğe önem verilerek piyasaya sürülmektedir. 3-5 saniye içerisinde süt 135-150˚C’ ler arasında bir değere getirilerek uzun süreli kullanılacak hale getirilir. Yüksek ısı nedeniyle sütün içindeki protein ve enzimlerin tahrip olması nedeniyle UHT sütlerde de sütün gerçek besin değeri kaybolmaktadır. Pastörize günlük sütlerde ise Süt 15-20 saniye içerisinde 72˚C ile 80˚C arasında bir sıcaklığa ulaştıktan sonra 5˚C’ye soğutulur. Bu işlem ile insan sağlığına zararları olan bakteriler yok edilir. Besin değerinde kayıplar tabii ki olmaktadır ancak uzmanlara göre çiğ süte nazaran bu kayıp %60 daha azdır. Uzmanlara göre de içerisindeki yararlı mikroorganizmanaların çok daha fazla olması nedeniyle pastörize günlük sütler tercih edilmelidir.

Pastörize sütün günlük süt olması ve 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerektiği için aile nüfusu az olan veya tek başına yaşayan vatandaşlarımızdan gelen talep nedeniyle de 3 ve 5 litrelik ambalajlara ek olarak 1 litrelik yeni ambalajlarımızla 17 TL’den satışa başladık. Piyasadaki pastörize günlük süt fiyatlarına gelecek olursak da internet üzerinden yapılan basit bir araştırma ile marketlerdeki 1 litrelik pastörize süt fiyatlarının 25 TL ile 39 TL arasında değiştiği görülmektedir. Bu çerçevede ayda 20 litre Halk Süt tüketen bir ailemiz aile bütçesine en az 160 TL katkı sağlamaktadır. Bu katkıya Halk Ekmek, Halk Yumurta ve diğer ürünlerimiz de eklendiğinde vatandaşlarımız ürünlerimizi tercih ederek önemli ölçüde ekonomilerine destek sağlayabilirler.

Halk Ekmek başta olmak üzere ürünlerimizi tercih eden tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, güvenilir, ekonomik ve sağlıklı temel gıda besinleri tüketim noktasında tüm vatandaşlarımızı büfelerimize davet ediyoruz. Vatandaşlarımız satış noktalarımıza http://www.eskisehirhalkekmek.com/satis-noktalari üzerinden ulaşabilirler."