Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı, namıdiğer Gürleyik Avatarı Halit Gürsoy, Mihallıççık’ın en güzel bölgesi için herkesi duyarlı olmaya davet etti. Özellikle kış aylarında buz gibi havada Gürleyik Şelalesi’nin soğuk sularına atlayan Gürsoy tam bir doğa aşığı. Başkan, özellikle mangal, piknik, kamp ve suda trekking gibi aktivitelerin yasak olduğunu belirterek vatandaşların bilinçlenmesi çağrısında bulundu.

BÖLGEMİZDE BULUNAN 32 BİTKİ ÇEŞİDİ ENDEMİK

“Mihallıççık ilçemizde bulunan Gürleyik Şelalemizin çok özel bir yapısı var. O bölgede 332 bitkinin 32 çeşidi endemik yani sadece o bölgeye özgü. Bununla birlikte yine o bölgede bulunan tarihi eserlerin tespiti için de Kültür Bakanlığı ile irtibata geçtik. Su festivalleri yaparak daha da farkındalık oluşturduk. Ulusal kanallarda da farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yaptık. Biz Gürleyikliler için doğamız çok önemlidir.”

BİZ MANGALCILARA, PİKNİKÇİLERE HİTAP ETMİYORUZ

Bizim insanımız doğa deyince mangal, tarih deyince definecilik anlıyor diyen Gürsoy mangal ve piknik tarzı aktivitelerin de yasaklandığını belirtti. “Şelalenin oralarda mangal, piknik, semaver, kamplaşma yasak. Jandarma ile birlikte bu konuda beraber mücadele ediyoruz. Elbette insanlarımız suda serinleyebilir ancak suda trekking tarzı aktivitelere müsamaha göstermiyoruz. Trekking grupları geliyor. 60-70 kişi, suyun içinde hem çevreyi kirletiyorlar hem sucul canlılara zarar veriyorlar. Bu konuda Prof. Dr. Naim Arslan ile görüştük. Bu yürüyüşler sırasında suyun bulandığını, bunun zararının olup olmadığını sorduk. O da zararlı olduğunu söyledi. Sonrasında önleyici tedbir amaçlı yasaklandı.”

DOĞAYI SANATLA KORUYACAĞIZ

Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy hedeflediği çalışmaları ve projelerini de ekledi. “Doğayı sanatla koruyacağız. Gürleyik’te resim, müzik aktiviteleri yapılacak. Sanatçılarımız gelerek buraları renklendirecek. Bununla beraber bölgemizde mobil karakol olacak ve denetimler arttırılacak. Değirmenimizin ikinci ünitesinin ve bulgur dinginin yapımı gibi projelerimizde mevcut. Ayrıca Gürleyik Şelalemizde bulunan flora fauna topluluğunu da inceleteceğiz.”