Kent yaşamının monoton ve yorucu hayatından sıkılan Eskişehirlilerin nefes aldığı yerlerin başında ise Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan parklar yer alıyor. Doğanın, yeşilin ve bol oksijenin bir arada bulunduğu parklarda keyifli dakikalar geçiren vatandaşlar, hafta sonlarını evlerinde kapanıp geçirmek yerine parklarda zaman geçiriyor. Uğur Mumcu, Basın, Öğretmenler Parkı ve niceleri… Odunpazarı halkının yeşil alanlarda nefes almasını sağlayan Odunpazarı Belediyesi, bu parklara yerleştirdiği anıtlar ile de Türkiye’nin yakın döneminde yaşanan acıların unutulmaması için vatandaşlara ‘ayna’ tutuyor. Odunpazarı Belediyesi kısa süre önce bu parklara 2 yeni park ekledi. Cumhuriyet ve Prof. Dr. Türkan Saylan Parkı, her iki parkta da ünlü heykeltıraşlar tarafından yapılan anıtlar yer alıyor. 

CUMHURİYET RUHUNA YAKIŞIR BİR PARK: CUMHURİYET PARKI
Odunpazarı Belediyesi Cumhuriyet’i, ilanının 95’inci yılında Cumhuriyet şehri Eskişehir’e ve Cumhuriyet ruhuna yakışır bir park ile taçlandırdı. Gökmeydan Mahallesi’nde atıl durumda olan eski lunapark alanını, muhteşem bir parka çeviren Odunpazarı Belediyesi, ‘Cumhuriyet’ 

adını verdiği bu parka, bir de ünlü heykeltraş Metin Yurdanur tarafından yapılan ‘Cumhuriyet Anıtı’ koydu. Odunpazarı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan  Cumhuriyet Parkı, 16 bin metre kara alana sahip. Cumhuriyet Parkı’nda müzikli - animasyonlu gösteri havuzu, oyun alanları, spor alanı, koşu yolu, oturma alanları, amfi ve çayhaneler yer alıyor. Cumhuriyet Parkı, kısa sürede vatandaşların zaman geçirmek için tercih ettiği parklar arasına girdi. Çocuk kahkahalarının eksik olmadığı parkta, çocuklar oyun alanlarında dilediğince oynarken, büyükler ise çayhanelerde sıcacık çaylarını yudumlamanın keyfini sürüyor. 

TÜRKAN SAYLAN ODUNPAZARI’NDA YAŞAYAMAYA DEVAM EDECEK
Odunpazarı Belediyesi bir vefa örneğine imza atarak Türk Bilim Tarihinin mihenk taşlarından biri olan Prof. Dr. Türkan Saylanın adını Vadişehir’de bulunan parka ve halk merkezine verdi. 
24 Kasım Öğretmenler Günü’nde gerçekleştirilen parkta heykeltraş Uğur Çalışkan tarafından yapılan Prof. Dr. Türkan Saylan Anıtı da yer alıyor. 11 bin 850 m2 alana yapılan parkın içinde modern oyun alanı, her yaş için fitness aletleri, kamelya, çim tepeleri, seyir terasları, yürüyüş ve koşu yolları ile oturma birimleri de bulunuyor. Park içinde bir de kadınların, çocukların, gençlerin sosyalleştiği, açılan atölyelerde eğitim gördüğü Prof. Dr. Türkan Saylan Halk Merkezi bulunuyor. Özellikle kız çocuklarının okuması için önemli çalışmalara imza atan, cüzam hastalığı ile ilgili uluslararası alanda çalışmalar yaparak ödüller alan Prof. Dr Türkan Saylan’ın adı, parkta koşup oynayan çocuklar ve halk merkezinde eğitim gören insanlarla birlikte yaşamaya devam edecek.