Şehrimizin başarılı avukatlarından Hüseyin Akçar hukuk ve siyaset alanında ki çalışmalarıyla tanınıyor. Hayatının her dönemini dolu dolu geçiren, işinin hakkını veren Akçar aynı zamanda sanatçı yönüyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Tiyatro ile iç içe olan Hüseyin Akçar ile 27 Mart Dünya Tiyatro Günü özelinde keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

1-Hukukçu kimliğinizin yanında tiyatro da hayatınızın vazgeçilmezlerinden biri. Tiyatroya merakınız nasıl başladı?
Tiyatro, hakikaten benim için vazgeçilmez ve bir o kadar da huzur bulduğum bir alan. Lise çağlarında başlamış olduğum tiyatro geçmişim, hala daha devam ediyor. Devam edeceğini de düşünüyorum. Hayatın hukuku ile uğraşan biz hukukçuların hayata dair edindikleri deneyimleri sahneye taşımaya gayret gösteriyoruz. Keyifli bir şekilde de yaptığımızı düşünüyorum. 
 

2-Tiyatro alanında herhangi bir eğitim aldınız mı?
Tiyatro alanında eğitim aldım. Hala daha almaya devam ediyorum.  Etkili konuşma, diksiyon, oyunculuk üzerine dışarıdan almış olduğum eğitimlerle kendime yatırım yaptığımı düşünüyorum. Avukatlığımla bir bütün haline getirdiğimde, avukatlığıma, dışarıdaki yaşantıma ne denli etkisinin olduğunu görebiliyorum. Çok fazla oyun seyrederim. Bunun da ayrı bir eğitim olduğunu düşünürüm. Eğitim hayatın her alanında devam ediyor. 

3-Kültür başkentimizde tiyatroya ilgi ne yönde? 2018 yılını ve şimdiki süreci karşılaştırır mısınız?
Eskişehir, başlı başına bir kültür ve sanat şehri. Eskişehir, bu anlamda çok şanslı. Çünkü halkına hizmet eden bir belediye başkanı var. Hayalleri olan ve bu hayalleri tek tek gerçekleştiren hocamız Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e bu şehre kattığı yenilikler için şükran borçluyuz. Bu borcu da bu şehre hizmet ederek ve yeni şeyler katarak ödememiz gerektiğini düşünüyorum. Her geçen yıl sanat faaliyetleri artarak devam ediyor. Günden güne değişen ve yeni salonlarıyla halkına hizmet veren bir şehir, Eskişehir. Onun için 2018 yılına nazaran 2019 yılı daha hareketli başladı. Daha yılın ortasına bile gelmeden, etkisini de gösterdi. Bilet satış kuyrukları, salonların ilk günden dolması; 2019 yılının daha da hareketli geçeceğinin göstergesi.
 

4-Sahneye çıkmadan önce heyecanınızı yatıştırmak için formülünüz var mı?
Sahne beni her zaman heyecanlandırmıştır. Zaten heyecanlanmak gerek diye düşünüyorum. Heyecan, insanı zinde tutar. Kaçıncı defa oynadığım oyuna bile çıkarken heyecanlanırım. Tabii bu heyecan, kontrol edilebilir bir heyecan olması gerekmekte. Sahneye çıktığım andan itibaren, Hüseyin olmaktan çıkarım. Karakterime bürünür ve kaç saatse oyun o karakterin ruh halini yaşarım. En güzel yanı da bu zaten. Kısacası sahneye çıkmadan önceki heyecanımı, oyuna , işime ve ekibime  olan güvenim yatıştırır.

5-İlk oyununuzu ve en çok beğendiğiniz oyununuzu anlatır mısınız?
İlk oyunum lise çağında sahneye çıktığım değerli yazar Reşat Nuri Güntekin’in Balıkesir Muhasebecisi adlı eseridir. Tiyatroya adım attığım ve başrol oynadığım bir oyundur. Keyifli ve bir o kadar da eğlenceli geçmişti. Şanslıyım bu konuda. O yıllardan beri her oyunu zevkle oynadım. Ancak, bir kaç tanesini her gün olsa her gün oynarım dediğim olmuştur. Bunlardan bir tanesi Bit Yeniği bir diğeri de Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı’dır. Dediğim gibi her oyunun bende yeri ayrıdır. Bunu bile yazarken zorlandım. 

6-12 Öfkeli oyununuzun prömiyerine ilgi nasıldı?
Harika bir prömiyer gerçekleştirdik.  10. Yılımıza merhaba dedik. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde 2009 yılında kurulan ve adından sıklıkla söz ettiren Sui Generis Tiyatro 10. yılını etkili bir oyunla kutlamaya başladı. 
04 Mart 2019 Pazartesi günü Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu sahnesinde prömiyer yapan “12 Öfkeli” adlı tiyatro oyunu seyircilerden tam not aldı. 
Oyunun yönetmenliğini Eskişehir Şehir Tiyatrolarının başarılı sanatçısı Hakkı Kuş üstleniyor. Oyunda ışık tasarımı Kutan Gökkaya , hareket düzeni şahsım tarafından gerçekleştirildi. 
Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorgulayan oyun tiyatro seyircisi ile buluştu. İzleyenlerin nefeslerini tutarak izlediği oyun sezon boyunca sahnelecek. 
Hayatın tiyatrosu ile uğraşmaya kendisine misyon edinmiş Sui Generis Tiyatro olarak fark yaratmaya devam ediyoruz. 
10 yıldır birden fazla işe imza atan tiyatromuz bütün Türkiye’yi dolaşan bir tiyatro haline geldi. Bu konuda bizlerden desteğini esirgemeyen başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’ya ve Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ufuk Aydın’a desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Sonrasında yıllardır bizimle birlikte olan değerli hocamız Doç.Dr. Elif Uzun’a ve yıllardır bizlerle birlikte çalışan değerli yönetmenimiz Sayın Hakkı Kuş’a ayrıca teşekkürü bir borç bilirim.  Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi çatısı altında yıllardır perde açan bir tiyatronun tüm Türkiye’de kabul görmesinin azımsanmayacak bir başarı olduğunu söyleyebilirim. Bunun altında çok önemli bir ekip var. Canını dişine takan değerli mesai arkadaşlarıma çok ama çok teşekkür ediyorum. Müsadee ederseniz son çıkarmış olduğumuz oyun olması sebebiyle oyunumuzun künyesini sizlerle paylaşayım. 

Oyunun Künyesi
Yazar : Reginald Rose 
Çeviren: Necati Şahin
Yönetmen: Hakkı Kuş
Yönetmen Yard. Anıl Yüksel - Alperen Karakuş
Hareket Düzeni : Hüseyin Akçar
Işık Tasarım : Kutan Gökkaya
Ses Tasarım : Eren Coşan
Dekor Uygulama : Ahmet Ertap
Kostüm Uygulama: Celil Yılma
Ses Uygulama: Göksel Ayrak
Işık Kumanda : Emre Kaan Kocaman
Oyuncular : Bartu Şenyaşar , Hüseyin Akçar, Biray Hepşen , Berfin Şamat, İrem Demirok , Gamze Baldır, Alperen Karakuş, Anıl Yüksel, Tuna Can Ünver , Oğuzhan Bilgiç, Mert Dursun, Berker Sezer, Kadir Pehlivan, Metin Korkmaz, Furkan Öztürk, Çağdaş Doğan, Serhat Çınar, Mehmet Çiçek, Hüseyin Elmas, Fatih Yılmaz, İpek Kula, Miray Canbazoğlu, Merve Öztuna, Hande Rasimoğlu, Mustafa Çetinçakmak

7-Öğrenci kenti şehrimizde, öğrencilerin tiyatroya olan ilgisini nasıl buluyorsunuz?
Öğrencilerin tiyatroya ilgisi bence sinemadan daha fazla. Salonlar tıka basa dolu. Biletler günler öncesinden bitiyor. Kaliteli sanatın yapıldığı Eskişehir’de öğrenciler, nasıl hareket edeceğini gerçekten çok iyi biliyor. Bu yüzden çok titiz çalışıyoruz. Dikkatle oyunlarımızı seçiyoruz. Yapılan başarılı işler sayesinde bizler de her zaman takdir ediliyoruz. 

8-Bu yıl içinde hangi projeleriniz mevcut?
12 Öfkeli oyunumuz yeni prömiyeri gerçekleştirdi. Daha önceki oyunumuz olan ‘Cevahir’ oynamaya devam edecek. Bir de yeni bir komedi oyunun hazırlıklarına başladık. 10. Yılımızı coşkulu bir şekilde, çocuk oyunlarımızla birlikte kutlamaya devam edeceğiz.

9-Bu alanda ilerlemek isteyen ancak kendinde o cesareti bulamayan gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Bence kafalarındaki soru işaretlerini bırakıp, sahneye çıkmayı denesinler. Sahne sizi içine alacaktır. Fakat yine de mutlu olmazsanız, sakın üstelemeyin. Çok kitap okusunlar. Bir de en önemlisi gözlem yeteneği. İyi bir oyuncu, gözlemi en iyi şekilde yapabilen kişidir. Bunu unutmadan yolunuzu çizmeniz gerekmekte. 

10-İlham aldığınız tiyatro yazarları ve oyuncular var mı?
Hayranlıkla izlediğim tiyatro oyuncuları arasında; Haluk Bilginer, Genco Erkal, Haldun Dormen, Şener Şen, Demet Akbağ, Ata Demirer ve daha nice üstat oyuncular var.